Всяко десето домашно куче в столицата все още не е регистрирано. Снимка: Булфото

От началото на май ще започнат масирани проверки за редовността на регистрацията на домашните кучета в междублоковите пространства в София.

Проверките вече ще са от рано сутрин до късно вечер, закани се пред общинските съветници кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й към момента проверките са показали, че почти всяко десето куче от проверените до момента домашни животни е с нередовна регистрация.

От началото на годината процедурата по регистрация на домашните кучета е опростена, отчете още кметът.

Още по темата

Фандъкова добави, че се работи по възможността декларацията за регистрацията на домашно куче да е достъпна през интернет, за да може още повече да се улеснят гражданите при декларирането на домашен любимец.

Столичният градоначалник припомни, че регистрацията трябва да се направи задължително до една седмица след придобиването на животното или до четири месеца след раждането на кучето. 

До 20 април в данъчните администрации на общината са регистрирани 1 280 кучета, като за тях е платена такса от по 24 лева в общ размер 37 400 лева.

Фандъкова отново взе отношение по въпроса за бездомните кучета и подчерта, че вече са идентифицирани рисковите зони в столицата, които ще се обработват приоритетно.

От 8 май ще започне обработването на кучетата и в 12 места с компактно ромско население. В рисковите зони са включени промишлени и крайградски зони и строителни обекти.

Общината ще преговаря с фондация "Четири лапи" за ползването на мобилната им клиника за обработване на бездомните кучета, ако се окаже, че това ще е по-добър вариант от закупуването на нова мобилна клиника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase