Ще бъдат изградени депа за временно настаняване. Снимка: Impact press group

Министерството на земеделието и храните ще направи исканите от Столична община промени в наредбата за отглеждане на домашни любимци, съобщи министър Мирослав Найденов след среща с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Промените засягат изискванията към приютите за бездомни кучета, които по думите на столичния градоначалник в момента оскъпяват твърде много строителството на такива обекти.

В промените ще бъде включен и допълнителен текст, който позволява изграждането на депа за временно настаняване на бездомни кучета.

Йорданка Фандъкова заяви, че общината ще започне работа по тези проекти веднага. В тях ще се настаняват животни под карантина.

Тя допълни още, че на неправителствените организации ще бъдат предоставени терени, където те сами да изградят депа за настаняване на бездомни животни.

Найденов обясни още, че оторизиран ветеринар ще прави оценка на агресивността на кучетата и ще решава дали те да бъдат евтаназирани и в този процес няма да има участие на екоактивисти.

От 8 април започват проверки на общините за наличието на програми за овладяване на популацията от бездомни животни.

Дебатът за бездомните кучета беше подновен, след като глутница нахапа почти до смърт професор Ботьо Тачков в столичния квартал "Малинова долина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase