Мобилни роми завладяват София. Снимка: архив Булфото

Столичната полиция отчете увеличаване на лицата от ромски произход, които пристигат в София от Северозападна България.

В аналите на МВР е записано, че ромите се самонастаняват в изоставени сгради или изграждат незаконни биваци, а и често променят местопребиваванията си.

"Те проявават мобилност, която им позволява извършването на престъпления на територията на целия град", коментира комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Той, заедно с началника на Столичната пожарна Огнян Методиев, областния управител Данаил Кирилов и градския прокурор Николай Кокинов, участваха в заседанието на Общинския съвет, посветено на обществения ред и сигурността в София.

Днес местните комисии по обществен ред и сигурност в столичните райони са поставили пред полицията въпроси за криминогенната обстановка в зоните с компактно ромско население.

Това са главно кварталите "Орландовци", "Христо Ботев", "Факултета" и "Филиповци", където освен трайно живеещите, има и голям приток на хора от страната, които живеят в тези зони без адресна регистрация.

В отговора си шефът на СДВР обяви, че криминогенната обстановка в столицата за изминалата 2011 г. е по-добра, в сравнение с тази през 2010-та. Все пак Валери Йорданов уточни, че се отчита увеличаване на престъпността под
18-годишна възраст.

Увеличават се и домовите кражби, кражбите от търговски обекти, на оръжие и боеприпаси, палежи, разпространение на наркотици.

"Няма скрита престъпност", убеден е шефът на СДВР. Думите му бяха предизвикани от упреци на съветници, че броят на регистрираните престъпления намалява заради отказа на полицията да регистрира оплаквания.

Валери Йорданов заяви, че е съгласен с думите на общинарите, че не достигат полицейските служители в София. Недостигът от униформени по думите му е 800 души.

В отчета на полицията е посочено още, че "Студентски град" е едно от местата, където има трудности да се осигури обществения ред.

Затова от МВР настояват СОС да одобри промяна в организацията на движението по ул. "Атанас Манчев", където е съсредоточен най-голям брой увеселителни заведения.

Полицията иска още да се ограничи работното време на дискотеките, както и да се възстанови уличното осветеление в целия жилищен комплекс.

"Ако искаме студентите в "Студентски град" да имат условия за учене, трябва да сме по-ангажирани. Не трябва да следваме кампанийността, а да работим последователно", посочи още Валери Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase