В Банкя и Горна Баня с най-чист въздух. Снимка: архив, Булфото
fallback

Районът около столичния булевард "Стамболийски" е един от най-замърсените в София, тъй като автомобилният трафик е много голям, а разсейването на атмосферните замърсители се препятства от високите сгради в центъра. Това каза в интервю за БТА Валери Серафимов, началник отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда.

Проблем за чистотата на въздуха в София са фините прахови частици и азотните окиси. След спирането на работа на "Кремиковци", основни причини за емитирането им са автомобилният транспорт, отоплението с твърди и течни горива, замърсените пътни настилки и някои ТЕЦ.

По думите на Серафимов сред най-замърсените столични райони са тези с наситен автомобилен трафик - около Орлов мост, "Павлово", "Дружба" и "Надежда". В "Павлово" влияние за честото измерване на наднормени стойности на замърсители във въздуха оказва и използването на локално отопление на мазут в някои от сградите, както и горенето на дърва и въглища в къщите.

В "Дружба" и "Надежда" освен автомобилния транспорт, за превишенията допринася и наличието на близки ТЕЦ. Замърсените пътни настилки също оказват влияние.

Най-чистите райони на София са разположени в подножието на Витоша и са извън наситените пътни артерии, отбеляза експертът. При тях обаче проблем възниква през зимата, когато повечето постройки от "Бистрица", "Симеоново" и "Драгалевци" се отопляват с твърди и течни горива, от изгарянето на които се емитират фините прахови частици.

По-чисто е в "Горна Баня" и Банкя, където има газифициране, посочи Серафимов. Според специалиста вече се предприемат мерки за решаването на проблема със замърсения въздух в столицата, които са залегнали в програмата на Столична община. По думите му за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София трябва да има правилно регулиране на автомобилния трафик, за да няма задръствания, трябва да се премине от отопление с твърди и течни горива на природен газ, а пътните артерии да се почистват редовно.

Мястото с най-чист въздух в България, използвано и за сравняване, е фоновата станция на връх Рожен, където не са регистрирани превишавания на серни, азотни окиси или фини прахови частици, каза експертът в Изпълнителната агенция по околна среда. Други чисти места са Копитото на Витоша, както и полигона Змейово, където също няма проблем с качеството на въздуха, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Алб

преди 12 години

Живея в Дружба и работя на "Стамболийски"... а по пътя от там и до там всеки ден се зареждам допълнително по 30-50 мин. с "витамини" :-)))))))))))

16

Анонимен

преди 12 години

защо пишете минуси на 19... ааааа не сте схванали или си пишете минуси ей така?!

15

Samuilov

преди 12 години

Но никой тук не вижда заговора на пушачите! Да им се забрани да ходят и по улиците!

fallback