Диков не иска подобна гледка в столицата. Снимка: Reuters
fallback

Главният архитект на София Петър Диков ще предложи нова наредба, с която да бъде въведено изискване за премахването на климатиците от фасадите на сградите, съобщи самият той по време на представянето на проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град София".

Диков уточни, че ще бъде даден много голям гратисен период за гражданите за привеждането на климатичните системи в унисон с изискванията на наредбата.

По думите му до летните месеци предстои внасянето на документа. Диков обоснова предложението си с пример от Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите.

Главният архитект на София посочи, че от сградата на направлението "Архитектура и градоустройство" е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши. Там предстои поставянето на обща климатична система, която е на стойност 240 хиляди лева.

Диков отбеляза, че преди да се иска премахването на климатиците от гражданите, те трябва да се премахнат от всички публични сгради - държавна и общинска собственост.

По европейският проект, чието финансиране от ОП "Регионално развитие" е в размер на над 960 хиляди лева, ще бъдат изготвени планове за три различни типа градски зони в столицата.

Подробните устройствени планове ще са за зоната на центъра, една жилищна зона и една индустриална, като след изготвянето им ще има обществено обсъждане, подчерта Диков.

Интегралните планове ще са и основа за усвояването на европейските средства от следващия програмен период, каза още главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

308

3

преди 12 години

A we mesto da revete triabvashe onia det beha na vlas kato gi slagaha da predvidiat 4e na horata po ulicata nema da im e priatno da im kape po glavata kakto po cel sviat

307

777

преди 12 години

Искам да дойдат и да ми ги махнат, просто ги моля.

306

манол

преди 12 години

Ако тези 960 000 са за същите климатични инсталации инсталации по 240 000,то това прави точно четири сгради.Кои ли ще са останалите три?

fallback