Снимка: архив, Булфото
fallback

Сметките за парно на софиянци за януари 2012 година са средно с 10% по-високи от тези за същия месец на миналата година. Спрямо миналия месец скокът е 17%. Това съобщиха от „Топлофикация София”. 

През януари 2011 г. компанията е доставила на своите битови потребители 579 492 МВтч топлинна енергия. Въпреки че този януари е било категорично по-студено, а компанията има и с 5000 абонати повече в сравнение с 2011 г., е отчетен само 2% ръст на общата консумация на столичани. 

По данни на НИМХ на БАН средномесечната температура през изминалия месец е била -2,1 градуса, а през същия месец на 2011 г. - с 1 градус по-висока – -1,1 градуса.
 
В същото време цената на топлинната енергия тази година е с около 8% по-висока (96.096 лв. за МВтч с вкл. ДДС) в сравнение с януари 2011 година (88,932 лв. за МВтч с вкл. ДДС).
 
„Данните показват категорично, че за една година столичани са оптимизирали значително потреблението си. Това се дължи на умението на нашите клиенти да управляват потреблението си, предприетите мерки за саниране и изолация, а също така и подмяната на старите абонатни станции в София с нови", обясни Стоян Цветанов, изпълнителен директор на „Топлофикация София”. 
 
По данни на дружеството въпреки големия студ и по-високата цена 65% от столичани ще получат сметки за януари под 150 лева. За сравнение, през януари 2011 година групата на домакинствата с такива сметки е била по-малка – 55%.
 
През януари т.г. компанията е доставила на клиентите си общо 591 219 МВтч топлинна енергия, което е с 87 633 МВтч повече в сравнение с декември 2011 г. Основната причина за това е ниската средномесечна температура от -2,1 градуса (при +1,4 градуса за декември 2011 г.).
 
От дружеството очакват високото потребление да се запази и за февруари. През първите 10 дни на месеца термометърът показваше и до минус 15 градуса и консумацията на столичани отново достигаше пикове”, коментира Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

анонимен

преди 12 години

ИМА ПАРНО ИМА ПРОБЛЕМ НЯМА ПАРНО НЯМА ПРОБЛЕМ! СТОП! ПРОСТЕТЕ ПАК ИМА ПРОБЛЕМ НО ЗА БОГАТАШИТЕ Т.Е. ЧЕ НЯМА ДА ИМАТ НАШИТЕ ПАРИ ИЗАТОВА ИЗМИСЛЯТ ЗАКОНИ ЧЕ Е НЕЗАКОННО В СОБСТВЕНИЯТ СИ АПАРТАМЕНТ ДА ОТКАЧА СОБСТВЕНИТЕ СИ РАДИАТОРИ!!!! ХА АМА ТОВА Е СТРАШНО И ПАК КАЖЕТЕ ЧЕ ТЕОРИИТЕ ЗА КОНСПИРАЦИИ СА ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ!!!ВАЛЬО "ТОПЛОТО" ГО ПИПНАХА КОГАТО МУ УВЕЛИЧИХА МИЗАТА И ТОЙ С ПОСЛОВИЧНОТО СИ СКЪПЕРНИЧЕСТВО ОТКАЗА!!! ТОГАВА ГО ПИПНАХА ЗАЩОТО ГО ИЗПЯХА. ЗА НАС НЯМА ДА ИМА НО И ЗА ТЕБ СЪЩО! ТОВА Е

94

АНОНИМЕН

преди 12 години

ХЕЙ ХОРА ОГЛЕДАЙТЕ СЕ-преди им беше виновен "ТОПЛОТО" сега им е виновен студеното а за лапаницата накрая само те се нареждат! АААА ПРОСТЕТЕ И НИЕ СМЕ ИМ ВИНОВНИ че сме още живи и искаме да ние топло а после се оплакваме абе и ТЯ СТАНА ЕДНА!!!! АМА НЕЙСЕ КОЛКОТО МОЖЕМЕ ЩЕ ЖИВЕЕМЕ НА ПУК НА ТЯХ!!!! ТЕ НАКРАЯ МОЖЕ И С ДДТ ДА ОПИТАТ!!!!!!!

93

ИНОВАТОР

преди 12 години

ДО 104. Точно това обяснявам, как може услугата да стане два пъти по-евтина на крайния потребител, като топлофикацията даже що си повиши печалбите. За себе си съм стигнал до извода, че ТЕНДЕНЦИОЗНО се пилее енергия и нещата се изкривяват до фалит и за ползвателя и за производителя, защото в България най-печелившо е да си на загуба. Примери много: Плама Плевен, БДЖ, и т.н. и т.н. ....

fallback