Снимка: Булфото

Сто двадесет и пет контрольори от всички 170 в столичния градски транспорт се обявиха категорично срещу намерението на общината за двойното увеличение на глобата за нередовен пътник.

Представители на проверяващите заявиха своето мнение и пред съветниците от Комисията по транспорт на Столичния общински съвет.

Контрольорите твърдят, че увеличението на глобата за нередовен пътник с билет от 10 на 20 лева няма да доведе до по-високи приходи, а точно напротив - до по-голям спад на приходите от контролна дейност.

В откритото им писмо до общинските съветници се посочва, че дори и сега при цена на санкцията за нередовен пътник от 10 лева, всеки от работещите като контрольори е свидетел на увеличаващите се прояви на грубост и използване на физическа сила за саморазправа.

Контрольорите смятат, че не увеличението на цената, а увеличаването на събираемостта на издадените наказателни постановления ще доведе до намаляването на пътуващите без билет.

Управителят на "Центъра за градска мобилност" Николай Костов посочи, че евентуалното увеличаване на цената на глобата за нередовен пътник е насочено към целево пътуващите без билет по препоръка на финансови консултанти, които са дали препоръки за оздравяване на градския транспорт.

През миналата година 77 400 са били издадените глоби с билет за нередовен пътник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase