Снимка: Булфото

Масирана кастрация на бездомните кучета, изграждане на нови приюти и контрол – това са основните приоритети на Столична община във връзка с проблема с бездомните кучета, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Работим усилено в две посоки – дисциплиниране на собствениците на домашни кучета, защото знаете, че повечето от бездомните кучета са бивши домашни кучета.

От друга страна, същото нещо правим по отношение на бездомните кучета. Те също започнаха да се чипират, за да засилим контрола върху кастрацията", отчете Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Така по думите й чипът ще дава информация за това дали и къде е кастрирано кучето.

"Така че, ако се окаже, че някое кастрирано куче е бременно, да можем да търсим съответния носещ отговорност и той да си получи санкцията", допълни Фандъкова.

Тя бе категорична, че особено внимание ще се обърне на бездомните кучета в ромските гета в София.

Проектът за най-големия до този момент приют в район "Кремиковци" е готов, но за съжаление стойността му се оказа доста висока, защото изискванията са твърде високи.

"Затова сме предложили на Министерството на земеделието да намерят баланса за осигуряване на добри условия за кучетата, и в същото време - все пак да има възможност да се строят приюти, без това да натоварва допълнително гражданите. Очакваме тяхното решение. Когато то бъде готово, тогава имаме готовност да започнем изграждането", обясни Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase