Съюзът на българските художници (СБХ) беше спасен от резил, чувствам се победител.

Такъв беше коментарът на скулптура и председател на контролната комисия на съюза проф. Велислав Минеков за решението премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов да бъдат отличени с почетно членство.

Организацията избра тази форма на благодарност за предоставената от правителството сграда на ул. „Шипка“ 6 , с което дългогодишният спор между художниците и Софийският университет приключи.

Вчера Борисов обаче отказа почетния плакет на Съюза, но поласкан прие признанието. В момента церемонията е отложена за след ремонта на сградата, за което обеща правителството.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък обясни, че премиерът прави „хубави скици на заседанията на Министерския съвет“ и в бъдеще те могат да бъдат ценни като тези на Пикасо.

На специалната пресконференция днес Велислав Минеков заяви, че наградата "Почетен член на Съюза на българските художници" трябва да се дава на действително заслужили хора.

Още по темата

Правителството до ден-днешен не се е захванало сериозно с идеята да върне сградата на ул. "Шипка" 6 на СБХ, каза Минеков.

Става въпрос за една конкретно направена търговия, в която, ако трябва да сме благодарни на някого, то това е ректорът на Софийския университет Иван Илчев, обясни Минеков.

Според него наградите са били дадени срещу "голи обещания, които още не са в ход".

„Искам да видя нотариален акт, че сградата е собственост на СБХ“, заяви той.

Минеков посочи, че е бил случайно информиран за решението за награждаването, което е било пожелано от Министерството на културата.

Той добави, че отличието никога не е било обсъждано в СБХ, а членове на Управителния съвет са били търсени по телефона за одобрение.

Минеков обясни, че такава практика се прилага само в извънредна ситуация.

„Ако е имало обсъждане, нямаше да се стигне до това решение за връчването на наградите, тъй като в УС има членове, които са против“, коментира той.

„В СБХ предстои преразглеждане на решението, за което ще се събере целият Управителен съвет, за да се определи дали това наистина е престиж за нашата организация“, каза Минеков и добави, че е готов да се оттегли от поста си на председател в контролната комисия в СБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase