Служител на посолството на Либия в София е стъпил върху портрет на Кадафи пред сградата на мисията. Снимка: Reuters
fallback

Министерството на външните работи у нас се забърка в истински трилър, както го описват очевидци, като обяви за "persona non grata" консула Ибрахим Ал-Фурис на посолството на Либия у нас.

Снощи Ал-Фурис е потърсил за съдействие bTV, за да обяви, че минава на страната на опозицията.

Тази сутрин той заедно с група привърженици от мисията са свалили символите на режима Муамар Кадафи и развели знамето на революцията в либийското посолство в София.

Те свалили флага на страната и скъсали няколко портрета на Муамар Кадафи. Взели печата на посолството и окупирали касата на мисията.

След това затворили в една стая временно управляващия либийското посолство и първия секретар, които отказали да се присъединят към разбунтувалата се група.

Oще по темата

По данни на bTV те изпратили и нота до Външно министерство, че затворените посланици не представляват повече Либия в България.

В същото време от Външно министерство обявиха, че консулът Ибрахим Ал-Фурис е "persona non grata" у нас, като му даде 24 часа, за да напусне страната.

Българските дипломати се позовават на чл. 9 от Виенската конвенция, който е свързан с това, че една страна може да изгони дипломат на друга страна, когато той извършва неспецифична външна дейност.

Сега, от една страна, дипломацията ни подкрепя бунтовниците в Либия, защото призна за легитимен представител на страната Националния преходен съвет, а от друга – гони техния представител.

От Министерството на външните работи отказват коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Дона

преди 12 години

Нещата са доста ясни,като е разбрал че го отзовават е решил да си подсигури оставане.Защо едва вчера е започнал да показва несъгласие с официалната политика?Сигурно е едно че у нас си живее много добре и не ще да си ходи.Като е такъв партион и бунтар,да помага на либийците да се освободят.Добре е разиграл фарса.

68

Селянин

преди 12 години

Те това 67 умници от умен по-умен и всички акъл дават.Какво значение има коя власт ще подкрепят либийските посланници - това си е тяхна работа. А щом някой са го хванали в крлачка значи трябва да бъде изгонен! Като не може да се прибира в Либия да ходи в Гърция, Румъния свят широк. Важното е либийския тарикат да не се качва на главите ни!

67

Анонимен

преди 12 години

Е да де то хора с недостатъчен умствен капацитет все се озовават в неудобно положение

fallback