Снимка: Архив Булфото
fallback

„Целта от провокирания инцидент е постигната, дали едната, дали другата страна, но той е полезен реално и за ДПС, и за "Атака", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов за сблъсъците между мюсюлмани и привърженици на "Атака" пред джамията в София.

По време на парламентарния контрол той отговори на въпрос на Волен Сидеров дали са установени мюсюлманите, нападнали участници в митинга на „Атака” при „Баня Баши“.

„Ще ви моля за обективност и детайлно обяснение на това – какво установихте до момента по време на разрешения митинг на „Атака” пред столичната джамия на 20 май. Активисти на „Атака” бяха нападнати от „мирно молещи се мюсюлмани” с тръби и камъни“, настоя Сидеров.

Цветанов отчете, че са образувани три досъдебни производства, две от които са срещу хора на „Атака“. По думите му обвинения са повдигнати срещу най-агресивните участници в сблъсъка.

„От проведените процесуално-следствени действия са установени: лицето, което се е намирало върху сервизно помещение на джамията, ритало тонколони и размахвало нож, лице, което е размахвало водосточна тръба, лице, хвърлило предмет по джамията, и други лица“, обясни силовият министър.

Oще по темата

Човекът, който е ранил депутатката Деница Гаджева, остава неизвестен. Цветанов обясни частично свършената работа по конфликта с липсата на достатъчно доказателства и видеоматериали в началото на разследването.

Сидеров обвини министъра, че полицията действа с двоен стандарт.

„Има задържани само представители на „Атака”, а не от обратната страна. Каква е причината за двоен стандарт? Пред очите ни служителите освобождаваха т.нар. мюсюлмани, въпреки че те също участваха в сблъсъка – защо те бяха освобождавани още на място“, попита той.

„Нямаме никакъв мотив да прикриваме когото и да било. За нас е важно полицията да не бъде ползвана в политически говорения “, отговори Цветанов. Той призова да не бъде използвано МВР като страна в този спор.

„Колкото по-бързо затворим тази тема, ще бъде по-полезно за всички, които участваме в политическия живот“, категоричен бе министърът.

Всички факти и обстоятелства се докладват на Софийската районна прокуратура. Разследването продължава, припомни Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Анонимен

преди 12 години

Българите - чужденци на самите себе си "*** народ" и "Първо се грижим за българите в България" - тези и други подобни изявления допълнително отчуждават задграничните българи, които и без това не поддържат особено топла връзка с родината.В своето изследване "Чужденци на самите себе си" известната във Франция българска писателка, есеистка и семиотичка Юлия Кръстева анализира смущаващата другост в човешката природа на личността, от където при определени обстоятелства изскачат подсъзнателни страхове - демони, които отхвърлят чуждото и разрушават човешкото във всеки от нас. Преди четвърт век, когато Кръстева работи върху книгата, във Франция живеят малко българи. Още по-малко са те в интелектуалните среди на Париж.Многото мини БългарииПо онова време понятието чужденец се свързва по-скоро с политическото, околкото с икономическото разделение на света. Чужденци са емигрантите - тези непознати други, които оцветяват европейската карта с различни по големина землячески общности; създават своята вътрешна система за взаимопомощ и комуникация и чак след четвъртото поколение престават да бъдат сочени с пръст от околните и стават французи, германци, холандци или испанци.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Отчуждение и разколВ повечето случаи успешната интеграция на емигрантите не означава, че те задължително преустановяват контактите с прародината, нито пък, че разкъсват връзките вътре в емигрантската общност. Това важи кажи речи за всички, без българите. Както през миналия век, така и днес българската емиграция се отличава със своята раздробеност, несговорчивост и разкол. Човек би казал: едни мини Българии, разпръснати по света.Изследването на нагласите на българската диаспора в Европа показва драматичното отчуждение на българите от самите себе си. Над 80 на сто от емигрантите не са участвали в събития, организирани от българските общности, а една четвърт от интервюираните заявяват, че изобщо не се интересуват от случващото се в България. Тази национална специфика освен с културните особености на населението може да се обясни и с последователното пренебрежение на държавата към българската диаспора, за което вина имат всички български правителства от 89-та година насам.

145

do: 146

преди 12 години

znae6 li 4e za dumata ##***## ako te sadat v Strasburg , moje da plati6 10000 evro vednaga , pro4eti ZAKONTE na EC

144

реалист

преди 12 години

Болният ямболски психар Волен си търси загубената популярност. Вместо да се зъби на ***, да ходи да ближе *** на Мухобойко. Нали така говореше този импотентен ***, след което стана *** на герберастите. Волен е нещастен алчен ***.

fallback