Снимка: БТА

Имаме над половин милион лева повече приходи от строителни разрешения от началото на 2011 г. спрямо същия период на миналата година, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на международния икономически форум „Банки Инвестиции Пари“, който се провежда в София с медийното партньорство на Investor.bg.

Повече спрямо същия период на миналата година са и общинските приходи от такси и данъци при сделки с недвижимо имущество, сподели тя.

Фандъкова уточни, че 30% от БВП на България се създава в София, като градът привлича 70% от чуждестранните инвестиции.

Общината е основен инвеститор, като капиталовите й разходи през 2011 г. са 600 млн. лв., от които 300 млн. лв. - в големи проекти с европейско финансиране. Капиталовите разходи са половината от бюджета на общината, уточни Фандъкова.

По разширението на столичното метро в момента работят 3 500 души в над 30 фирми. Общината също така изгражда и 27 км водопроводна мрежа.

За съфинансиране на европроектите Столична община ползва и 100 млн. лв. банкови кредити. Кредити се използват и за строителството на кръстовища на две нива, строителството на каквито ще започне в София от следващия месец, уточни Фандъкова.

Според министъра на еврофондовете Томислав Дончев от 10% усвояване на средствата към 31 декември 2010 г. трябва да гоним поне 20% в края на 2011 г. и 30-35% в края на 2012 г.

Още новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase