Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Общината да уведомява столичани с SMS-и и с единни съобщения по всички електронни медии, когато възникне криза или бедствие.

Това е една от мерките, които предвижда Столичната община при създадена кризисна обстановка.

Съобщението ще съдържа информация за кризисната ситуация с няколко мерки, които гражданите трябва да предприемат, за да се защитят, съобщи Ангел Джамбазки – председател на комисията по обществен ред и сигурност на Столичния общински съвет.

Предложението ще бъде обсъдено на предстоящия Съвет по сигурността, който ще бъде свикан от кмета на София.

В момента учениците нямат практическо обучение за реакции при бедствия и аварии, коментира главният експерт Валери Васев.

Той предлага да се изготвят промени в законодателството, с които да се изиска провеждането на обучения в края на всеки срок на учениците от началния и средния курс, както и годишни лагери по подготовка за защита при бедствия за завършващите средно образование.

3,76 милиона лева ще са необходими за следващата година само за противопожарните мерки, които трябва да се направят в столичните общински училища, каза още експертът.

Все още не са осигурени и един милион лева, предвидени от държавата за почистването на коритото на река Искър.

Той припомни, че последното чистене на участъци от реката е през 2008 година от общината, след като е взето разрешение от областната управа, тъй като речното корито е държавна собственост.

По думите на Васев в момента има две системи за ранно предупреждение на населението. Едната е на НЕК – по поречието на река Искър, но тя не е приобщена към общинската система за ранно предупреждение.

Сега за извеждането на жителите на пострадала при бедствие или авария зона на столицата могат да се ползват 687 автобуса на Столичния автотранспорт.

Според Васев броят на възможните за използване коли трябва да се увеличи. Необходимо е и да се изготви оценка на състоянието на деветте изхода на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

kiki

преди 13 години

selqn4e tova e za6toto kato doidete tuka v Sofiq i jiveete po 15 4oveka v edna kvartira i naguvate hlqb i kremvir6i i kutate parici i posle se po4va takova uporstvo 4e nqma kak da ne se izdignete 4e to ina4e 6te e sme6no tolko p.... ste *** puk da ne stanete ne6to mai vie ste mur6ite!!!!!!!!!

22

kiki

преди 13 години

hahahha:)))))00

21

гергана

преди 13 години

И как ще разберат на кои номера да пращат смс-и? По адресна регистрация ли или какво ????

fallback