Снимка: БГНЕС

Премиерите на България и Италия Бойко Борисов и Силвио Берлускони откриха паметника на италианския национален герой Джузепе Гарибалди в София.

На церемонията по откриването италианският премиер коментира, че много се радва, че днес е до „своя приятел – премиера на България”.

Той обясни, че от идеала за създаване на една държава, Гарибалди е дал път на един народ. „Италия, за да стане нация, трябваше да стане независима.

В този подвиг помогнаха и 30 души от България. Всички сме щастливи, че паметникът се намира в центъра на София. Това свидетелства за приятелство и близост, за блестящо сътрудничество в икономически, културен и политически план.

Позволете ми да кажа, че бях адвокат на България, като настоявах страната ви да се завърне в европейското семейство”, каза италианският премиер.

Още по темата

Той обясни, че отношенията между двете страни са прекрасни. Берлускони пожела на италианските фирми в България да постигнат успех, а на българските граждани – да постигнат мечтите си. „Да живее България! Да живее Италия!”, заключи Берлускони.

"Продължаваме делото, което започнахме в Рим, като поставихме там паметник на Иван Вазов. Това продължава с поставяне на паметник на Гарибалди на може би най-централното място в София", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов.

На церемонията присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова, която честити рождения ден на премиера, пожела му здраве, сили и да има поне толкова добър екип, колкото е имал като кмет на София в Столична община.

Фандъкова обясни, че обновяването на пространството на площад „Гарибалди” е подаръкът на общината за рождения ден на Борисов, който днес навършва 51 години.

Засилени бяха мерките за сигурност в района на площада, където се състоя церемонията. Представители на МВР бяха разположени и по покривите на сградите в близост до площад „Гарибалди”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase