Снимка: Dnes.bg

"За чиста храна, за здрава земя! България – свободна от ГМО!"

Под този наслов ще премине гражданската демонстрация, която ще се проведе в София на 31 януари 2010 г., неделя, от 12,00 до 14,00 ч.

Участниците се събират между 12,00 и 12,30 ч. в градинката пред Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, след което тръгват на демонстрация-шествие из столицата.

Организаторите от Коалиция "За да остане природа в България”, Инициативен комитет на родители и др. призовават: Носете: плакати, свирки, тъпани, мегафони, артистично облекло...

Това е поредният протест срещу либерализирането на закона за генно-модифицираните организми (ГМО).

Предишният беше на 13 януари, когато парламентът гласува на първо четене промените в Закона.

Отглеждането на генномодифицирани организми, освен на царевичния хибрид МОN 810, е забранено на територитята на ЕС. 1/3 от земеделските площи в света обаче вече са засети с биотехнологични култури.

Аргументите на противниците на ГМО са, че ефектите от генноизменените храни не са достатъчно изследвани.

Още по темата

Освен това опитът показва, че въвеждането на генномодифицирани култури за няколко години измества останалите сортове и така се нарушава биоразнообразието.

Единствените, които със сигурност печелят от разпространението на ГМО, са големите концерни в бранша, заявиха протестиращите.

Припомняме ви, че на 26 януари започна обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и Комисията по земеделието и горите в парламента.

Шест представители на неправителствените организации (НПО) участваха в заседанието, на което министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията им.

По думите й Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ.

В момента Консултативната комисия по генетично модифицирани организми обсъжда на заседание промените в Закона за генетично модифицираните организми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase