Снимка: Dnes.bg
fallback

Участниците в дискусия по повод бъдещето на Студентския град предложиха да се изгради нов студентски кампус извън София, да се поставят видеокамери по улиците в Студентски град и пропускателният режим в общежитията да се извършва от студенти в Академията на МВР.

Дискусията "Студентски град - сигурност, удобства и бъдеще" беше организирана от Института за политика и развитие към Единната народна партия, фондация "Конрад Аденауер" и фондация "Демокрация днес" към СДС.

Модератор на форума бе депутатът от ЕНП Елеонора Николова.

В дискусията се включиха политици, представители на студентската общност, университетите, общината.

Сред проблемите, които бяха представени по време на първата част "Студентският град - удобства и сигурност", са липсата на пропускателен режим, многото увеселителни заведения, липсата на транспорт и добра инфраструктура, престъпността, реституцията на части от университетите.

Трябва да върнем терените на висшите училища и да обособим общежитията в малък кампус с контролиран достъп, заяви главният архитект на София Петър Диков.

Той поясни, че се работи по проект за трамвайна линия до Студентския град. Диков допълни, че до края на тази година дотам ще стигне и метрото.

Според директора на СДМВР комисар Николай Янев и началника на Седмо РПУ комисар Петър Неделчев най-сериозните проблеми в момента са липсата на пропускателен режим в Студентския град и в общежитията, както и големият брой заведения там - 151.

Янев поясни, че в момента се използват допълнителни сили, за да се покрива Студентският град, и поради това е отчетено намаляване на престъпността.

В момента много от общежитията се охраняват от хора на възраст между 60 и 70 години.

Само при една проверка в общежитията са установени 96 лица, които нямат право да пребивават там, каза Неделчев.

Янев постави проблема с обезпечаване на Студентския град с камери. В СДМВР има изготвен проект, но в бюджета не са отделени нужните 3 милиона лева за осъществяването му. Ако това се изпълни, много от проблемите на улицата ще бъдат забравени, коментира Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Траян

преди 6 години

Мона Евет е номер 1! Романът й пръска както се пее в песента на Герито! Оня от Сиелата Захарито пасти да яде с неговото книжле. Само, че си дадох парите, а можех за същите да намажа шпагата! P:

58

Яна

преди 6 години

Истината е в романа на Мона Евет "Академичният бардак". Този роман е убийствено добър. Авторката има уникален стил на писане. Препоръчвам на Днес БГ да направят едно интервю с авторката и да я питат какво я е мотивирало да напише подобно произведение. Според мен всичко написано е истина, ако съдим по разкритията за НСА в "Господари на ефира".

57

sateen

преди 15 години

Тия дето следват в СУ и УНСС получават дипломи за 4 години клатене на крака и драпане на някои органи. А ние тука 4 години зубрим като полудели, ходим нон-стоп на лекции, почти никога не ги пропускаме и на всичкото отгоре при вас там има 100 дискотеки, а ние тук имаме само 1.

fallback