Дискотека "Амнезия", пред която стана убийството на студента Стоян Балтов, е одобренa като „временен преместваем обект, модулни павилиони и търговска дейност – нощен клуб“, заяви главният архитект на София Петър Диков.

Той посочи, че е разпоредил проверка на всички заведения на територията на Студентския град, резултатите от която ще бъдат готови в края на януари 2009 година.

Одобрението за поставянето на обекта, което има дискотеката, е дадено между двата тура на местните избори от миналата година, каза Диков.

Дискотеката няма издадено разрешение за ползване, което се изготвя от дирекция "Архитектура и градоустройство" на Столичната община.

Договорът за наем между район "Студентски" и "Ексълънт" ООД, подписан от Диян Иванов, предвижда за 200-те квадратни метра, на които е трябвало да се помещават павилионите, да се заплащат по 240 лева месечно, посочи Диков. 

Той сравни наемната цена с тази за ползването на квадратен метър тротоар при строителни работи, която е по един лев за всеки ден.

Издаденото разрешение за поставяне е от 8 ноември миналата година и е на името на Максим Марков, а издателят е изпълняващият длъжността кмет на "Студентски" Надежда Исакова.

Установено е, че ползваният парцел от "Амнезия" е пет пъти по-голям от този, за който е издадена виза през 2004 година, каза Диков.

В подробния устройствен план на Студентския град парцелът е отреден за озеленяване и параклис, посочи Диков.

За това са виновни районният архитект и тези, които са одобрили книжата, коментира Диков. Той заяви още, че вече е предал резултатите от проверката на столичния кмет Бойко Борисов и предстои той да вземе решение какви санкции да наложи на районния архитект на Студентския град.

„По наши данни заведението „Амнезия“ дори не е официално отваряно. Има възможност да бъде изцяло премахнато. Нарушенията там показват как у нас всеки прави каквото си иска и като го хванат, очаква да му се размине“, каза още Диков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase