КАТ размаха видеосекира срещу джигитите по улиците на София.

Само за 40 дни пътните камери в центъра са уловили 20 683 нарушители на правилата за движение.

Общо 10 567 собственици на коли вече са получили призовки да се явят в КАТ за налагане на наказание, съобщава вестник "24 часа".

Автомобилното риалити стартирало от средата на октомври, без шофьорите да подозират, че десетки обективи записват гафовете им, а пътната полиция е поела функциите на "Биг брадър".

"Видеонаблюдението в центъра на столицата вече е разширено. "Освен известното трасе от Булбанк до Орлов мост камери контролират сега и втори кръг - от Софийския университет по бул. "Левски", през кръстовището до паметника на "Патриарх Евтимий" до Петте кьошета", каза инж. Ваньо Стоевски, зам.-началник на столичния КАТ.

От Столичната дирекция на вътрешните работи по електронен път клиповете пристигат в КАТ след първоначално отсяване. Специалисти разглеждат обстойно всяко нарушение.

Задължително на материала трябва да се виждат ясно марката на автомобила, номерът му, мястото, където е заснет, нарушението.

Документират се и точният час и датата.

"След това записът минава през втора контрола, която окончателно одобрява или отхвърля видяното", обяснява процедурата Любка Маринова - шеф на първото в страната звено "Видеоконтрол и превенция".

Пътните полицаи автоматично правят справка за собственика на колата в информационната система на МВР и незабавно се отпечатва бланка за призоваването му.

Тя се изпраща по пощата на регистрационния адрес. На нея е посочена конкретна дата, на която водачът трябва да бъде в КАТ, както и задължително да носи свидетелство за управление на МПС, контролен талон, свидетелство за регистрация на автомобила, застраховка, лична карта на собственика.

Пропусналите определената дата получават административно наказание глоба в размер на 100 лева, уточняват от столичната "Пътна полиция". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase