Така ще изглежда кулата. Снимка: Столична община
fallback

Прочут архитект ще строи уникален небостъргач в София в района около София Ленд.

Проектът е одобрен и строежът му ще започне в началото на следващата година, съобщиха специално за Dnes.bg от Столичната община.

Кулата, висока 60 етажа, е проектирана от прочутия австрийски архитект, художник-утопист и проектант-чертожник Ернст Фукс.

На върха й ще има ортодоксална крипта, която ще служи и за картинна галерия.

Според специалисти проектът на небостъргача е най-красивият и уникален по рода си в България.

Кулата е била одобрена за строителство в Дубай, но поради религиозни съображения местните власти държали небостъргачът да бъде построен без ортодоксалната крипта на върха. 

Създателят Ернст Фукс обаче бил категоричен, че именно тя е най-уникалното нещо в проекта и задължително трябва да я има. Затова фондацията се ориентира към европейски държави.

Кой е Ернст Фукс?

Роден през 1930 година във Виена, Австрия. Ернст Фукс е автор на гравюри, скулптор, архитект, сценичен дизайнер, композитор, поет, певец и е един от основателите на Виенската школа по Фантастичен реализъм.

Той е и член учредител на Клуба на Изкуството (1946), съвместно с Фриденсрайх Хундертвасер и Арнулф Райнер –на „Хундсгрупе”.

През 1971 година, малко преди да почине, Салвадор Дали посочва Ернст Фукс като свой наследник. Творчеството на Ернст Фукс е повлияно от изкуството на Густав Климт, Едуард Мюнх и Пабло Пикасо.

Поради това той възприема смесената техника, която предава на неговите картини ефекта на „бижу”.

От 1970 година насам творецът се залавя и с многобройни скулптурни проекти, като участва в дизайна на сценичния декор и костюмите за оперите на Моцарт и Рихард Вагнер, между които: „Вълшебната флейта”, „Парсифал” и „Лоенгрин”.

Важна част от неговото архитектурно творчество включва: Църквата в Тал, както и хотел „Ернст Фукс” в провинция Каринтия, Австрия, и грандиозния хотел в ориенталски стил „Гардиан Палас Хотел”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

преди 15 години

поредна простития на капиталистите. в Ню Йорк като има много такива та какво. стоят си така празни и са връх на човешката глупост и лакомия

51

vtt

преди 15 години

Много итгересно. Забраняват небостъргача да се строи в арабски дубай, защото има ортодоксална крипта, която се ползва за галерия, в смисъл няма да е църква или катедрала. За сметка на това цяла Европа се е напълнила с джамии, включително в центъра на София и най-скандалната в момента в центъра на Кьолн. Докого религиозната търпимост ще е едностранна и ще търпим мюсюлманското нашествие заради идеите си за равноправие?

50

каналия

преди 15 години

и с какво ше се напълни тази поредна измислица - с бизнесмени приличащи на троголоиди които до вчера пасяха говедата по селата и не стъпваха по трамвайни релси , да не ги удари ток, а днес показват нискоинтелигентните си черти по TV, возят огруханите си телеса в скъпи автомобили, строят параклиси и влачат под ръце елитни за лустро ... и всичко това на една окрадена и потънала в корупция страна управлявана от дебилни и алчни комунистически ***. Да живее сганта !!!!! Урааааа!!

fallback