Опашката пред Агенцията по вписванията е мощна. Снимка: Dnes.bg
fallback

Стотици изнервени столичани с часове висят пред Агенцията по вписвания в столицата с едничката цел да подадат финансовите отчети на фирмите си.

"Това е геноцид. Не може да стоя тук от 9 часа сутринта, а поне още три-четири часа ще вися на жегата, за да подам документите на трите си фирми", каза за Dnes.bg изнервена жена.

Възмутена е от чакането и от това, че досега три пъти са я връщали да доработва нещо в  документите, които подава.

"От януари е така - веднага, след като тръгна Агенцията. Първо регистрирахме фирмата, сега пък трябва да подадем отчетите си. Не знам вече!", обясни юрист, нает от фирма, за да внесе отчетите.

"Най-добре е никой да не ги внася, пък да видим тогава кого ще глобят", включи се мъж от тълпата, който вече втори ден чака, за да влезе:

"Аман от тези панаири, не стига, че личните ни данни лъснаха в Търговския регистър, ами сега отново ни правят на маймуни", ядосва се той.

Всички обаче признават пред Dnes.bg, че вина имат и фирмите, защото чакат последния срок, за да подадат документите си.  А те са около 60 хиляди и по закон отчетите им подлежат на обявяване в Търговския регистър.

"Друг е въпросът, че и чиновниците тук не се справят", казват те и винят най-вече управляващите, че на бързо и без да мислят са приели Закона и Наредбата, а не предвидили хаоса.

30 юни е крайният срок, в който търговците, пререгистрирали фирмите си в периода  1 януари - 31 май 2008-ма, трябва да подадат финансовите си отчети.

От Агенцията по вписванията вече работят с удължено работно време - 10 часа на ден, както и събота и неделя, до 30 юни.

И май само на хартия обещават, че ще:

1. Организират работата по създаване и поддържане на имотния регистър;
2. Осигуряват връзката между имотния регистър и други регистри;
3. Осигуряват развитието и техническото усъвършенстване на имотния регистър;
4. Създават и поддържат централен архив в електронен вид на партидите на недвижимите имоти и вписаните актове с приложените към тях документи.

Добри пожелания остават и намеренията за клоновата мрежа на Агенцията по вписванията, която вече трябваше да е факт, но...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

преди 16 години

Абе смотльовци неграмотни, за вас няма ли интернет да пращате по него или до там не ви стига акъла, да ве е.а в "бизнесмените"!!!

40

преди 16 години

Перфектни доводи! Отваряй Автомивка ;) Ама не пропускай да си вземеш Голф, както добре те посъветваха... :)

39

+-

преди 16 години

тц, мерси, аз ще ти се радвам от разстояние. :) Надявам се си освестил и си определил къде е слънцето и дали е сутрин или следобед. Ако си в БГ или някъде наоколо, да знаеш ракиено време е ;)

fallback