Стотици изнервени столичани с часове висят пред Агенцията по вписвания в столицата с едничката цел да подадат финансовите отчети на фирмите си.

"Това е геноцид. Не може да стоя тук от 9 часа сутринта, а поне още три-четири часа ще вися на жегата, за да подам документите на трите си фирми", каза за Dnes.bg изнервена жена.

Възмутена е от чакането и от това, че досега три пъти са я връщали да доработва нещо в  документите, които подава.

"От януари е така - веднага, след като тръгна Агенцията. Първо регистрирахме фирмата, сега пък трябва да подадем отчетите си. Не знам вече!", обясни юрист, нает от фирма, за да внесе отчетите.

"Най-добре е никой да не ги внася, пък да видим тогава кого ще глобят", включи се мъж от тълпата, който вече втори ден чака, за да влезе:

"Аман от тези панаири, не стига, че личните ни данни лъснаха в Търговския регистър, ами сега отново ни правят на маймуни", ядосва се той.

Всички обаче признават пред Dnes.bg, че вина имат и фирмите, защото чакат последния срок, за да подадат документите си.  А те са около 60 хиляди и по закон отчетите им подлежат на обявяване в Търговския регистър.

"Друг е въпросът, че и чиновниците тук не се справят", казват те и винят най-вече управляващите, че на бързо и без да мислят са приели Закона и Наредбата, а не предвидили хаоса.

30 юни е крайният срок, в който търговците, пререгистрирали фирмите си в периода  1 януари - 31 май 2008-ма, трябва да подадат финансовите си отчети.

От Агенцията по вписванията вече работят с удължено работно време - 10 часа на ден, както и събота и неделя, до 30 юни.

И май само на хартия обещават, че ще:

1. Организират работата по създаване и поддържане на имотния регистър;
2. Осигуряват връзката между имотния регистър и други регистри;
3. Осигуряват развитието и техническото усъвършенстване на имотния регистър;
4. Създават и поддържат централен архив в електронен вид на партидите на недвижимите имоти и вписаните актове с приложените към тях документи.

Добри пожелания остават и намеренията за клоновата мрежа на Агенцията по вписванията, която вече трябваше да е факт, но...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase