Сметището в Суходол. Снимка: БГНЕС
fallback

Софийският административен съд е отменил решението на директора на РИОСВ - София, с което е разрешено на "Чистота-Искър" да извършва дейности по временно съхраняване, депониране и транспортиране на отпадъци в депото в квартал Суходол.

Делото е образувано по жалба на Сдружение с нестопанска цел "Защита здравето и живота на населението и околната среда".

Съдът е преценил, че за експлоатацията на депото се изисква комплексно разрешително и не е достатъчно само издаването на разрешение по текст от Закона за управление на отпадъците.

Освен това било задължително извършване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Направената през 1995 г. ОВОС е невалидна, поради изтеклия й едногодишен срок, твърдят от съда.  
     
"Ще обжалваме решението", каза столичният кмет Бойко Борисов.

Той посочи още, че проблемът според него се инспирирал от група от 20-30 човека, тъй като отварянето на депото не създавала никаква опасност за околната среда.

Борисов допълни, че има варианти за извозване на натрупаните бали с отпадъци на площадката на "Кремиковци" и на "Гара Искър", но не посочи, кое е мястото.        
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Доню Донев

преди 15 години

Значи в първо приближение може и така да се каже, макар че в действителност нещата са по-сложни. Жалко за жалкото и неефективно съществуване, което ни налагат и сами си налагаме. Успокоението е, че абсолютния дух /в христиански и хегелиански смисъл/ са незаобиколими и непреодолими. Въпроса е въпрос на време. Така както е казал Иисус - въпреки всичко ще бъде с хората през всичкото време.

26

бззз

преди 15 години

Значи проблема не е в сметището,а в ХОРАТА,които се занимават с това.Благодаря.

25

Доню Донев

преди 15 години

Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение.

fallback