Гражданско протестно шествие организират екозащитниците, които миналата седмица се опитаха да блокират кръстовището при паметника „Левски“.

Шествието ще започне в 18.30 часа пред сградата на Съдебната палата и до 19.30 ч. ще стигне до сградата на Министерството на околната среда и водите.

Маршрутът му е по ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", пл. "Славейков", ул. "Г. С. Раковски", ул. "Рачо Димчев", ул. "Гладстон".

БТА съобщи, че в Столичната община не е подадено уведомление за предвиденото шествие, както изисква Законът за събранията, митингите и манифестациите.

За Dnes.bg обаче Кристина Димитрова, която е един от организаторите на протеста, заяви, че такова уведомление е подадено още в понеделник, и че режимът на общината не е разрешителен, а уведомителен, така че те имат разрешение за протеста.

Съветът на анонимните организатори е протестиращите да участват в шествието с велосипеди, а този път акцентът на протеста ще бъдат 29 орязани зони от "Натура 2000", с чиито карти ще бъде облепена сградата на екологичното министерство.

Предвижда се шествието да върви назад, като по този начин то ще символизира връщането на ценните природни територии към европейската мрежа от защитени зони.

Екозащитниците настояват, че зоните са „изрязани” без каквато и да е мотивировка в противоречие с европейските директиви и следва „кръпките” да бъдат върнати по местата им.

Според Кристина Димитрова орязването на мрежата е пагубно за природата у нас.

„Искаме да бъдат приети всички отложени зони по Натура 2000“, категорична бе тя.

Според нея е крайно време да стане ясно, че включването на земи в Натура трябва да бъде научен, а не икономически акт.

„Всяко решение да влезе зона, е позитивно, но аз не бих нарекла ход вчерашното обявяване на първата зона по Натура - „Суха река“, която ще получи субсидии.

По думите й това е измиване на ръцете:

„Измиване на ръцете е. Какво значи това? Всички трябва да получат пари и всички зони трябва да влязат, това е прах в очите“, каза за Dnes.bg Кристина Димитрова.

Тя допълни, че днешната акция  е организирана от граждани с различни от екологията професии и подкрепена от множество неправителствени организации, участващи в коалицията „За да остане природа в България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase