Нека българите да се превърнат в носители на евангелското благовестие в Европа, пожела в проповедта си на български език при освещаването на католическата катедрала "Свети Йосиф" в столицата държавният секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано.

На церемонията присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министрите Меглена Кунева, Радослав Гайдарски и Стефан Данаилов, столичният кмет Бойко Борисов, Видинският митрополит Дометиан, Русенският митрополит Неофит.

 

Новата катедрала "Свети Йосиф" се издига на мястото на старата, която, още незавършена, е била разрушена при бомбардировките над София на 30 март 1944 г., припомни кардинал Содано.

По думите му от днес София се превръща в един малък Йерусалим, защото в центъра й - наред с християнските църкви, джамията и синагогата, вече ще има и католическа катедрала.

Анджело Содано предаде поздрави от папа Бенедикт Шестнайсети, който от името на целия католически свят изпраща на България своето насърчение и благословия.

Архитекти на катедралата, която е строена с финансовата подкрепа на Ордена на отците капуцини от Германия, Швеция и Австрия, са Константин Пеев и Стоян Янев. Храмът разполага с 350 места за сядане, а с правостоящите събира около 1000 души.

Катедралата е дълга 23 метра, широка - 15 метра и висока 19 метра, а с покрива височината й достига 21 метра. Кулата на камбанарията е 33 метра, в нея има четири електронни камбани, които се управляват чрез компютър.

Католиците в България са около 65 000, съсредоточени са най-вече в Пловдивска област, Свищов, Белене и Плевен. В София католиците са около 5000 и се обслужват от трима свещеници от ордена на отците капуцини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase