Снимка: БГНЕС

За днес е обявен жълт и оранжев код за силен вятър във всички области на страната.

Предупреждението от първа степен (жълт код) е в сила за областите Бургас, Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, както и за части от Благоевград, Варна, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Сливен, София-област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.

Предупреждение от втора степен (оранжев код) е в сила за областите Добрич, Кюстендил, Перник, Силистра, София-град, София-област.

Поривите на вятъра в областите с жълт код ще достигат до 20-24 м/сек, а в тези с оранжев код - до 29 м/сек.

Според прогнозата за времето на НИМХ през по-голямата част от деня облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, в планинските райони от Западна България - значителни по количество.

Максималните температури все още ще са високи, предимно между 14° и 19°, в София - около 15°.

В резултат на валежите, ще има краткотрайни повишения на речните нива, като по-съществени те ще са в планинските части от Дунавски басейн, във водосборите на реките северно от Бургас, в планинските притоци на река Марица и във водосбора на река Тунджа, информираха от Министерството на околната среда и водите.

На 12 ноември (неделя) речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения, като в резултат на оттичане ще има незначителни повишения в долните течения на река Марица, река Тунджа и в долните течение на основните реки на Западнобеломорски басейн. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, посочиха още от министерството.

По Черноморието облачността ще е променлива, често значителна и след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен южен вятър, до вечерта ще се ориентира от запад-югозапад и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 17° и 20°. Температурата на морската вода е от 11° по северното крайбрежие до 18° по южното. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

В планините времето ще е доста динамично. Облачността ще е значителна, ще има валежи от дъжд, над 1800 метра - от сняг. Ще бъде ветровито със силен, по-високите и открити части - бурен и поривист вятър от запад-югозапад и с него ще нахлува студен въздух. Привечер облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 2°.

В неделя валежите навсякъде ще спрат, облачността за кратко ще се разкъса и ще намалее, но до вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа умерен, в североизточните райони - временно силен, запад-северозападен вятър. Температурите ще се понижат: преобладаващите минимални ще са между 2° и 7°, максималните - между 10° и 15°. През нощта срещу понеделник вятърът ще отслабне, от югозапад ще започнат нови валежи.

В понеделник облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, повече като количество в Южна България, докато в Дунавската равнина със слаб до умерен запад-северозападен вятър ще бъде без съществени валежи. През нощта срещу вторник за кратко ще се изясни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase