Снимка: Reuters
fallback

Мартенски капризи ни е подготвило времето от утре. Сред тях има мраз до минус 20 градуса и жега до 24 градуса, става ясно от месечната прогноза за времето на НИМХ при БАН.

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 15° и минус 10°, на места до минус 20°, а най-високите – между 19° и 24°, показват синоптичните данни.

Средната месечна температура все пак се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 2 градуса.

Месецът, който ще даде старт на пролетта, ще е сух с валежи под нормата.

Както си му е редът динамиката през март ще е голяма.

През първото десетдневие от месеца ще вали много, предимно дъжд, а около 2-4 март и сняг – в Западна и Северна България. В този период температурите ще се повишат, но пак ще бъдат под нормата.

Това обаче бързо ще се промени и през втората десетдневка на март градусите ще се повишат и ще достигнат нормалните си стойности.

И през второто и третото десетдневие времето ще остане променливо, с превалявания. Градусите ще са около обичайните, но ще се понижават от атмосферни смущения и дъждът, който ще вали в този период, ще преминава в сняг.

Дните, с най-голяма вероятност за валежи, са 13-и, 15-и, 18-и, 23-и, 25-и, 28-и и 31-ви март.

В началото на март Слънцето изгрява в 7 ч. и 3 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 40 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2.03 – пълнолуние, 9.03 – последна четвърт, 17.03 – новолуние, 24.03 – първа четвърт, 31-пълнолуние.

Астрономическата пролет ще посрещнем на 20.03 в 18 ч. и 15 мин.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта, напомнят от БАН. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Аз

преди 6 години

Нека да дадем възможност на дамите да се изявят.В крайна сметка само един месец е дамски.Как хубаво се усмихна Баба Марта.Останалите месеци обаче са мъжки.

5

qwerty

преди 6 години

Това са капризите на хората които изкуствено контролират климата,не са капризите на март.Науката вече позволява да се насочват въздушните течения чрез химикали пръскани в небето и мощни генератори на високочестотна енергия насочена към небето.След започването на проекта за последните 25 години природните бедствия са се увеличили 30 пъти.

4

Гаро

преди 6 години

Абе в БАН за тая прогноза ли има цял институт.Времето ще бъде от -20 до +30 гр. Прогноза баце...

fallback