70 г. от героичната смърт на Списаревски
70 г. от героичната смърт на Списаревски
На 20 декември 1943 г. след като сваля един американски бомбардировач и му свършват патроните за картечницата, по време на своя първи полет, капитан Димитър Списаревски се врязва в друг бомбардировач и така го сваля. Самолетите падат край с.Пасарел. Има паметник на загиналите американци, които са ни бомбардирали, до американското посолство, което е пълна подигравка с всички ни. Снимка: Кристиан Чакъров | 20 дек 2013 13:19
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
67
9007
87
2
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
do 56 преди 10 години
Така комунистите унищожиха елита на България. И сложиха прости, но лоялни хора на ключови постове. И от там започна пропадането на България. Децата на тези комунисти до ден днешен стоят на същите постове, дори в момента си имаме политически лидери, внуци на тези от преди 70 години. Много жалко за цялата нация
51
0
 
9
 
! Отговори
viva1234 преди 10 години
Дядо ми също беше царски офицер- военен пилот.Комунистите го уволняват от армията и го пращат да *** камъни, понеже бил царски офицер .Същите комунисти, дето сега са първи демократи и капиталисти.
50
0
 
2
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
До аз съм българчеГОСПОД-БОГ Е БЪЛГАРИН!?! НЕ - НА ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА!!! - ЗА ПАРАПОЛИТИЧЕСКО ТЕХНОГЕННО УНИЩОЖАВАНЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ!?!
49
0
 
2
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
До българинПО ТОЧНО: "ГЕРОЙ СПИСАРЕВСКИЙ"!?!
48
0
 
2
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
ГОСПОД-БОГ Е БЪЛГАРИН!?! НЕ - НА ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА!!! - ЗА ПАРАПОЛИТИЧЕСКО ТЕХНОГЕННО УНИЩОЖАВАНЕ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ!?!
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До щирлицне само тази, а и 70г. от разстрела на децата в Ястребино
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не държахте толкова снимката на ястребинчетата малко го виждам дискриминация
45
8
 
17
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Все пак човекът е бил царски офицер, а не русофил, така че си затваряйте човките.
44
32
 
2
 
! Отговори
ИОАННИС МЕТАКСАС преди 10 години
ВСИЦКИ ВУЛГАРИ ПРИ СПАСАРЕЦКИ.САЩ ЗАЩИТИ ПОДОБАВАЩО ГЪРЦИЯ ОТ ВУЛГАРСКИЯ АГРЕССОР, КРАДЕЦ И ВРАГ НА СЪЮЗНИЦИТЕ !ПОКЛОН ПРЕД БОИЦИТЕ НА САЩ !!
43
2
 
5
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До АнонименКой е тоя Спайч ве,анонимен 40? Откога у нас има спайчове? Какво значи това Спайч? Що ще рече преведено на български?
42
7
 
15
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Никой не може да премахне паметника на американските пилоти! Тоя паметник е на практика паметник на васалната зависима от Америка България. Докато сме американска колония тоя паметник ще стои непокътнат, помнете ми думата!Това е знак за васална зависимост и тоя знак не може да бъде премахнат. Не си правете илюзии. В близките 100-200 години паметникът ще стои непоклатим на местото си. Това да не ви е руски паметник,който можете да сринете когато ви харесва?
41
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вечна слава на героя! Смърт и презрение за всички нашественици на Земята Българска!
40
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Героите не умират! Поклон.
39
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на бонлука Волен! Нещастни червени лицемери! Бг си заслужаваме съдбата! Напълно! И запомнете негодници съотечественици- С това лицемерие, Спайч ще се обърне в гроба! Аз познавах лично неговият приятел Конзов (кончето)! Човекът ми е разказвал лично за Спайч, но вас, вие негоници ви нямаше тогава там! Затова не се подигравайте и не се гаврете с паметта му! Гадни популисти!
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,когато в БГ СЕ СЛАВЕХА покришкин, Кожедуб, Глинка, Евсигнеев и не знам кой си още руснак, а за българските изтребители никой, не беше чувал!!! Къде беше, бре популист нацио-налистически!?!? Къде беше, когато поручик Стоянов се криеше в Рилския манастир - кавалер на изтребителите на майка Бг - като монах!!!!!!!!!!!!!!!!!Срам, срам, какъвто няма по света!!! Сега не може да ви затвори човек устата! Хайде червени копилета, идете и съборете американския паметник, сред което лижете руските.... и този
37
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По време на войната САЩ е против Германия. Бг е със Германия. Това е война и въздушен бой по време на мойна! Американските летци са изпълнявали своят войнски дълг, както и българските такива. Кое червени боклуко е подигравка - това, че американците са направили паметник-мемориал на своите загинали, а ние не сме?! Или това, че комунистическите копилета 55 години не признават подвига на Спайч, защото е царски, фашистки офицер, това ли?!?Ами къде беше ти бре ***, къде беше през всичките години -
36
0
 
30
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Бог да го прости!Велик Българин!
35
0
 
18
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Най-доброто място на паметника на нашите орли е на входа на Южния парк.
34
0
 
43
 
! Отговори
Васо преди 10 години
А паметната плоча на немския летец изтребител Герхард Венгел, загинал също в защита на София в градинката пред бившата баня Мадара беше заличена от някакви ***.
33
5
 
32
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Тука един задава въпрос. Какво били виновни българите? И обяснявя, че паметника бил в двора на американското посолство. Паметника е до това посолство, на наша земя и над бившите скривалища за бомбардираните цивилни граждани. А на откриването му се изтъпанила и г-жа Кунева реформаторката. Кои ли граждани представлява там тя. А паметника на българските летци е сврян на едно безлично място до бившата 14 Поликлиника.