Световната премиера на „Раци” на Иван Черкелов бе в конкурсната програма на 31-ото издание на Московския кинофес­тивал. Филмът впечатлява със своя ритъм и равна структура и напомня импровизациите на блуса. Според критиката „Раци” е някакъв своеобразен рагтайм.

„Черкелов далеч не е дебютант в голя­мото кино. В България е смятан за един от най-добрите майстори на киното и един от най-добрите режисьори”, пише на страница­та на Московския фестивал. През 1989 г. неговият „Пар­чета любов” влиза в първата десетка най-добри филми на фестивала. В биография­та му са записани още „Тър­калящи се камъни” (1995), „Стъклени топчета” (1999) и „Обърната елха” (2006).

Режисьорът е познат с авторския си стил и нестан­дартен кинематографичен език. „Раци” представя по­добен дълбок поглед към двама приятели, въвлечени в борбата за надмощие меж­ду двама мафиотски босове. Двамата трябва да изпълнят мокри поръчки, но не знаят, че всеки е нает да убие дру­гия. Действието се развива в годините на пре­хода, безсмислието е в основата на абсурдите на ситуацията.

В главнит роли са Валери Йорданов и Филип Аврамов. Зрителите ще се насладят и на играта на режисьора Рангел Вълчанов в образа на местен мафиот. „Раци” е заснет за 6 седмици с бюджет от около 1 100 000 лв. Оператор е Рали Ралчев.
Днес от 17.30 часа в Euro Cinema

„Прогноза” на Зорница София раз­казва любовна история с балкански пулс, емоционален драматизъм и щастлив край. Сюжетът се завърта около група приятели от Македония, България и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Когато пристигат там обаче, за­варват безветрие. Докато чакат вълните, преживяват любов, смърт и приключения.

Във филма участват Теодора Духовнико­ва, Асен Блатечки, Юлиян Вергов, Стефан Щерев и Деян Славчев-Део. Главната мъжка роля е по­верена на хърватина Креши­мир Микич. „Идеята за филма беше за съвременна любовна история със съвременни мла­ди хора. Прибавиха се и лични преживявания и случки. И мен ме забравиха на един мост като героинята на Теодора Духовни­кова – Маргарита, от филма”, разказва Зорница София. Спо­ред нея темата на „Прогноза” е за трудното общуване меж­ду хората, за невъзможността да се разбираме и за проблема на идентичностите, който не е национален или регионален, не е само за Балканите.

„Това е основната цел на този филм - направен е за младите, и аз съм убедена, че те ще разберат и оценят посланието му.

За мен това е изключително красив филм”, казва Теодора Духовникова.Съсценаристи със Зорница София на „Прогноза” са Емил Бонев и Алексей Кожу­харов. Продуценти са „Булгар бийтс” и „Ню Бояна филм”.

Днес от 18.00 часа във Френския институт

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase