Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Пет медала за България от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Непал. Родните младежи премериха знания със състезатели от близо 20 държави и спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала.

"За мен най-сложният беше теоретичният тур. В него решавахме 12 задачи за 4 часа, като тези задачи бяха доста дълги и се изискваше много неща да бъдат направени по тях. Понякога се пита за пресмятане на лунни фази, понякога за неща от небесната сфера, свързани със звездите, пресмятане не параметри на звезди, двойни звезди", разказа сребърната медалистка Цветелина Данова в студиото на "България сутрин".

Никола Каравасилев, ръководител на отбора по астрофизика сподели, че подготовката за олимпиадата е била интензивна и е включвала много тренировки и решаване на задачи. Той отбеляза, че целта на теоретичния тур не е била просто да се решат всички задачи, а да се види кой участник може да стигне най-далеч и да покаже най-добри умения.

"През седмиците и месеците на подготовка, ние ръководителите изграждаме представа какво е нивото на всички наши участници и тъй като сме били на много международни състезания през годините, съответно имаме представа и какви медали можем да донесем. Това представяне, което направихме в Непал, мен ме изненада приятно и беше малко над очакванията ми", каза Каравасилев пред Bulgaria ON AIR.

Българският отбор е излязъл на първо място по сумарен брой точки.

Цветелина потвърди, че в момента се наслаждава на заслужена почивка след интензивното състезание, но скоро ще трябва да се върне към училището и подготовката за следващата олимпиада.

Гледайте видео с разговора

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 3 часа

Браво и още много успехи занапред!

2

Анонимен

преди 3 часа

Само като чуя ,,учени,, и ми се повръща .Разберете че ако плаща за нещо данъкоплатеца всичко се превръща в шарлатания за доене на държавата . Няма учени . Повечето им приказки лесно се оборват с факти . Плямпат глупости за пари .

1

Анонимен

преди 4 часа

кат я нема беге и непал е беге

fallback