Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

След тримесечни мащабни разкопки в Южния квартал на Перперикон е разкрит "градът на хобитите", сякаш излязъл от "Властелина на пръстените". Това се оказаха десетки сгради от ХІІІ-ХІV век, вкопани дълбоко в земята с тесни улички между тях.

Повече за разкопките разказва проф. Николай Овчаров пред “България сутрин”.

Археологът споделя, че става дума за вкопано в старите антични руини селище от ХІІІ-ХІV век. “Полуземлянки - отгоре са били само с пръст или слама. Богатите са били горе на върха в замъка. Хората в къщите са живеели със семейството си на 15-20 кв. м. По-късно това е изоставено, защото градът е пострадал от голяма епидемия от чума. Тогава сред изоставените къщи се създава некропол - погребват се мъртвите направо в земята. Нашата голяма цел е да свържем акропола с голямата базилика от VІ век", сподели проф. Овчаров.

Той уточни, че мястото, на което са намерени къщите, е бил кварталът на най-бедните хора. Перперикон е сред приоритетните обекти за финансиране. Проф. Овчаров каза пред Bulgaria ON AIR, че екипът му разполага с финанси за разкопки до средата на ноември.

"Ние създаваме обекти, които ще се превърнат в обекти на културния туризъм", подчерта проф. Овчаров.
"Олтарите са от Римската епоха. Връщаме се няколко столетия назад. Те са от ІІІ-ІV век. В тях са се правели жертвоприношения. Това е било в периода преди приемането на християнството", каза още археологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 2 часа

Предлагам да кажем, че там е открит петия брат от приказката на Теофан за Кубрат и петте му сина. Това би повишило патриотичното чуство на българина.

19

Анонимен

преди 2 часа

Ох, помислих си, че са открили най-накрая поне една прашинка от славяни в "славянската" ни държава?

18

Анонимен

преди 3 часа

Професорът беше станал експерт по вампирите.

fallback