Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Тя се намира само на шест светлинни години от Земята, една нейна година трае три земни дни, а температурата на повърхността й е 125 градуса Целзий - астрономи са открили екзопланета около звездата на Барнард, една от най-близките до нашето Слънце, предаде АФП.

Откритието, публикувано в сп. Astronomy and Astrophysics, е резултат от петгодишни наблюдения с помощта на Много големия телескоп (VLT) в пустинята Атакама, Чили.
       
Екипът от астрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) е търсил сигнали от възможни екзопланети, които се намират в "обитаемата зона" на звездата на Барнард. Това е зоната, в която на повърхността на дадена планета може да съществува вода в течно състояние - съществено условие за появата на живот.

Случаят с новооткритата екзопланета, наречена Барнард b, обаче не е такъв. Тя се намира 20 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Меркурий до нашето Слънце, годината й продължава 3,15 дни, а температурата на повърхността й е приблизително 125 градуса Целзий.

Барнард b е една от известните екзопланети с най-малка маса и една от малкото с маса, по-малка от тази на Земята. Планетата обаче се намира твърде близо до своята звезда, за да бъде в обитаемата зона, казва Хонай Гонсалес Ернандес, изследовател в Института по астрофизика на Канарските острови, Испания, и водещ автор на изследването.

"Въпреки че звездата е с около 2500 градуса по-хладна от нашето Слънце, тя все пак е твърде гореща, за да поддържа вода в течно състояние на повърхността", добавя той.

Разположена в съзвездието Змиеносец, звездата на Барнард е втората най-близка до нас звездна система след групата от три звезди на Алфа Кентавър и се намира на около шест светлинни години.

В допълнение към близостта си тази звезда е основна цел в търсенето на екзопланети, подобни на Земята, тъй като е червено джудже - студена звезда.

Нейната "обитаема зона" е много по-близка от тази на по-топлите звезди като Слънцето. Поради това планетите в тази зона имат по-кратки орбитални периоди, което позволява на астрономите да ги наблюдават в продължение на няколко дни или седмици, а не на години.
     
Освен Барнард b екипът от изследователи е открил доказателства за три други потенциални екзопланети, обикалящи около същата звезда. За потвърждаването им са необходими допълнителни наблюдения.

"Откриването на тази планета, заедно с предишни открития като Проксима b и d - две екзопланети, обикалящи около Проксима Кентавър, показва, че нашият космически двор е пълен с планети с малка маса", казва съавторът на изследването Алехандро Суарес Маскареньо.

От откриването на първата екзопланета 51-Пегаси-b през 1995 г. досега са идентифицирани около 5700 планети извън нашата Слънчева система. Само за няколко от тях обаче се смята, че се намират в обитаемата зона на своята звезда. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 2 секунди

6 милиона светлинни години означава, че ако питеци там трябва да пътуват 6 милиона години със скоростта на светлината! А учените до сега на са открили как може да се развие по-висока скорост от тази! Тоест питеците трябва да са тръгнали преди 6 милиона години и сега да ни наближават!?!

35

Анонимен

преди 5 минути

Не ми е ясно как извънземни ще живеят на 125 градуса, като водата завира на 100 градуса! Ако има такива и дойдат на земята през зимата ще умрат за 5 минути от студ

34

Angelov, Valve Corp

преди 6 минути

https://m.youtube/watch?v=RiHAUEJ0EQw&pp=ygUSdG8gdGhlIHVua25vd24gbWFu Прозрачен съд на слънце!

fallback