Снимка: ЕПА/БГНЕС

В крайна сметка ще искаме да разширим Световната мрежа в цялата галактика и НАСА наскоро демонстрира ключова технология, която би могла да помогне за това. Космическата агенция предаде съобщения чрез лазер на разстояние от почти 16 милиона километра, съобщи Science alert.

Постижението, постигнато през ноември 2023 г., представлява първият път, когато оптични комуникации са изпратени на такова разстояние. Традиционно използваме радиовълни, за да разговаряме с отдалечени космически кораби - но по-високите честоти на светлината, като например близката инфрачервена, предлагат увеличаване на честотната лента и следователно огромно увеличение на скоростта на данните.

Ако в крайна сметка искаме да можем да изпращаме видеосъобщения с висока разделителна способност до и от Марс без значително забавяне, това е стъпка към необходимата ни технология.

Тестът е част от експеримента на НАСА "Дълбококосмически оптични комуникации" (Deep Space Optical Communications - DSOC), а успешното установяване на комуникационна връзка е известно като "първа светлина".

"Постигането на първа светлина е един от многото критични етапи на DSOC през следващите месеци, който проправя пътя към комуникации с по-висока скорост на предаване на данни, способни да изпращат научна информация, изображения с висока разделителна способност и поточно видео в подкрепа на следващия гигантски скок на човечеството", заяви Труди Кортес - директор на отдела за технологични демонстрации в централата на НАСА.

Друго предизвикателство е системата да адаптира конфигурацията си за позициониране в реално време. При този последен тест лазерните фотони се придвижваха от космическия кораб до телескопа за около 50 секунди, като по време на този процес и двата апарата се движеха в пространството.

Лазерният приемо-предавател, който осъществи връзката, се намира на борда на космическия апарат Psyche, който е на многогодишна мисия, насочена към астероидния пояс между Марс и Юпитер. Той установи контакт с телескопа Хейл в обсерваторията Паломар в Калифорния.

Предвижда се Psyche да прелети около Марс и затова ще продължат тестовете за усъвършенстване и подобряване на този новаторски метод за лазерна комуникация в близката инфрачервена област, за да се гарантира, че той е толкова бърз и надежден, колкото е необходимо.

"Това беше огромно предизвикателство и имаме още много работа за вършене, но за кратко време успяхме да предадем, приемем и декодираме някои данни", каза Мира Сринивасан, ръководител на операциите на DSOC в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase