Снимка: Bulgaria ON AIR

Български ученици взеха участие в Международна олимпиада по лингвистика в Бразилия и спечелиха шест медала. Състезанието се проведе в дните между 23 до 31 юли. В тазгодишното издание участваха представители на близо 40 държави.

Любомир Златков в ръководител на отбора в Бразилия и пред “България сутрин” разказва, че олимпиадата по лингвистика има за цел да покаже с какво се занимава този клон на науката.

“На базата на многото различни неща, които се случват с много езици по света, се създават задачи, които симулират труда на един лингвист, как се работи с езиков материал и как се вадят изводи на базата на дадения материал. Интересното е, че задачите са предвиден така, че не е нужно познание по съответния език, а информацията се съдържа в самото условие", заяви ръководителят.

Учениците не са изненадани от трудността на задачите, а преди състезанието са се трудили усилено.

Ученичката Сирма Караджова, която взема участие в олимпиадата, каза, че на такива състезания задачите винаги са трудни. “Въпреки че резултатите впоследствие показаха, че са били по-трудни от предходни. Въпреки това бяха много хубави и показаха работата на един лингвист", коментира състезателката Сирма Караджова пред Bulgaria ON AIR.

"Най-усилената подготовка беше в последния месец и половина и то много сериозна, а преди това често решаване на задачи и посещаване на школи", допълни състезателката Сияна Павлова.

По думите на преподавателя всяка една задача е решима, дори по някой път да не изглежда така.

"Когато човек не може да се справи с една задача, трябва да погледне материала от друг ъгъл. Не бих казал, че ми коства, обичам да се занимавам с това нещо. Подготовката се състои от преглед на задачи от предишни издания на олимпиадата, обсъждане на задачите, изводи, които можем да си направим и разговори. За нас е много важно, че на тази олимпиада отиваме като отбор", посочи Златков.

"На олимпиадата имах възможността да се запозная с хора от какви ли не държави. Още тогава се запознавахме в това как те учат и се готвят. Аз поддържам с няколко души, с които се запознах контакти и се надявам да имаме шансове да се виждаме", каза Караджова.

Всички отбори са перфектно подготвени за олимпиадата, конкуренцията е голяма, защото на такъв тип състезания се представят само най-добрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase