Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Стана факт първата в света автономна хранилка и поилка за животни с изкуствен интелект. Идеята за нея се ражда в Клуба по роботика към училище "Любен Каравелов" в Добрич.

В студиото на “България сутрин” изобретателят Даниел Коев разказа как новата хранилка помага на бездомни и домашни животни. Той споделя, че идеята на проекта е да помага.

“Най-доброто решение, което намерихме, е именно хранилка", каза един от изобретателите Даниел Колев в ефира на "България сутрин".

Хранилката работи в два режима - тя е в помощ не само на бездомните животни, но и на домашните, защото дава гъвкавост и възможност за използване в различни условия.

Една от идеите е хранилката да разпознава състоянието на животното и да осигурява подходяща храна в зависимост от неговото здравословно състояние. Например, ако хранилката идентифицира, че котката е болна, тя може да предостави специализирана храна.

"Първоначално хранилката беше със система Arduino, но за да вкараме изкуствения интелект, беше нужно да преработим абсолютно всичко. Цялото изработване на хранилката отне около година и половина", коментира друг участник от екипа на проекта Тодор Николов пред Bulgaria ON AIR.

Предизвикателства е било събирането на достатъчно снимки за обучението на моделите, което е отнело време. Двама от членовете на екипа се занимавали с изкуствения интелект, а другите с хардуерната част на проекта.
свързани

Въпреки че на пазара има хранилки с изкуствен интелект за птици или специализирани за храна, тази хранилка е уникална, защото може да разпознава различни видове животни и да се обучава за нови. Тя може да бъде обучена да разпознава различни видове и породи животни.

"В момента хранилката е направена за домашни условия заради самите размери, но може да бъде адаптирана за ферми. Като техника и хардуер се използва едно и също. Този тип може да се използва и за улични и бездомни животни", поясни Николов.

Бункерите на хранилката могат да съхраняват до 7 литра вода и 7 килограма храна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 месец

Похвално за мислещите деца, но не може всяка автоматика да се кръщава ИИ. Тогава какво да кажем за асистентите в телефоните, хипер мега интелект? ИИ с Ардуино, просто смях предизвиква статията вместо радост и гордост.

3

Док

преди 1 месец

Ай сега и чушкопек с ИИ!! Най-великото изобретение на българина за 21ви век!!

2

Зевс

преди 1 месец

Глупости, Ардуино няма достатъчно изчислителна мощ да разпознае задравосковното състояние, ще е постижение ако разпознае дали е котка или куче

fallback