Снимка: Pixabay

В нощта на 8-ми юли учените са регистрирали пет силни изригвания на Слънцето, съобщиха учени от руския Институт по приложна геофизика, цитирани от ТАСС.

„В 00:59 московско време е регистрирано изригване от клас M1.5 с продължителност 10 минути, а в 02:23 часа имаше още едно от клас M1.0 с продължителност 18 минути“,  казват изследователите, цитира БТА.

В рентгеновия диапазон в южното полукълбо са отчетени изригвания от клас M2.5, M1.1 и M1.3.
След изригванията нивото на влияние на слънчевото рентгеново излъчване върху йоносферата на Земята се повишава от нула до R1 (слабо). В момента, според данните от мониторинга на космическото време, нивото по скалата R отчита нула.

Класификацията на изригванията се определя въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията. Тя разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С.

Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase