Снимка: БГНЕС

През месец май много се зарадвахме, че ремонтът на Астрономическата обсерватория най-сетне започва, но сега, 6 месеца по-късно, просто ни се иска да върнем времето назад и да не е започвал този ремонт, тъй като абсолютно всичко, което е направено до момента няма никакво положително, а по-скоро отрицателно развитие.

Единодушно Катедра „Астрономия" смятаме, че имаме тотална разруха вследствие на действия или бездействия на фирмата-изпълнител.

Това заяви пред БГНЕС астрономът доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на Астрономическата обсерватория и преподавател в Катедра „Астрономия" при Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

С него разговаряме по повод публикуваното в четвъртък отвореното писмо от ръководството на Катедра „Астрономия", изпратено до Министерския съвет (МС), Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Столична община (СО) и район „Средец", в което учените алармират за пълната разруха в Астрономическата обсерватория на СУ, която се намира в Борисовата градина.

Доц. Овчаров обясни, че още през 2017 г. екипът на Катедра „Астрономия" подава сигнали към ректорското ръководство за силната нужда от ремонт и реставрация на най-старата обсерватория в страната, която е и първата научна структура в България въобще, както и паметник на културата.

„Знам, че договорът за изготвяне на проекта беше на стойност от порядъка на 20 – 22 хил. лв. и срокът за изготвянето му по договор е 45 дни. Това го пише ясно, изрично. За съжаление, забавянето беше наистина огромно, след множество доста напрегнати разговори, най-сетне проектът за ремонт беше входиран за съгласуване в НИНКН, но се оказа месеци по-късно, след като трябваше да достигнем до разговор с министъра на културата Боил Банов, че една част от проекта не е изготвена и се наложи буквално чрез личната намеса на министъра на културата да бъде доизготвен и входиран, за да бъде съгласуван и да пристъпим към следващите стъпки", разказа той.

В крайна сметка разрешителното за строеж е получено през февруари 2022 г. Ремонтът, обаче, започва през месец май 2023 г. По думите на ръководителя на обсерваторията се е работило само 6 – 7 дни, след което, заради дъждовете, работата спира и продължава едва към края на месец август, но нещата се случват по странен начин – сменят се различни бригади.

Доц. Овчаров отбеляза, че се чака доста дълго време и за количествено-стойностната сметка, изготвена от университета. След полученото разрешително за строеж през февруари 2022 г., количествено-стойностната сметка е готова през есента. „В нея пише да се изпълни всичко по проекта, което включва цялостен ремонт, реставрация, консервация на петте сгради на обсерваторията, фасади, покриви, дренаж, включително и алейната мрежа, включително и всички помещения в сградите", подчерта той, като уточни, че стойността на проекта е от порядъка на 800 – 850 хил. лв.

Астрономът подчерта, че до ден-днешен няма отговор дали СУ им налични такива пари за цялостен ремонт на обсерваторията. „От Катедра „Астрономия" знаем, че още в първите дни на 2018 г. имаше целенасочено финансиране от МС за ремонти на сгради на университета, като 100 хил. лв. от тези пари бяха отделени с решение на Академичния съвет на университета специално за обсерваторията", каза той.

Доц. Овчаров съобщи, че на изчакване има и 50 хил. лв. от голяма частна фирма, която още през ноември 2017 г. отделя тези средства, за да подпомогне бъдещ ремонт на обсерваторията. Тази сума още не е преведена на СУ, обясни той, тъй като няма никаква яснота за действията на фирмата-изпълнител, а фирмата-спонсор иска да има някакъв индикативен план за действие – кога започва ремонтът на дадена сграда, какви са стъпките във времето, за да може да прецени за коя част от ремонта да насочи своето спонсорство.

В четвъртък, след публикуването на отвореното писмо до институциите, медиите и обществото, с доц. Овчаров се свързват представители на „Гражданска инициатива за София", сред които са юристът Биляна Коцакова и общественикът Васил Гюров. „Подходиха много сериозно. Успяха още същия ден да разговарят с ректора на СУ проф. Герджиков, като благодарение на тяхната инициатива той насрочи на следващия ден среща, само че беше казал, че няма възможност да присъства, но ще присъства главният мениджър на университета като най-запознат с детайлите, представители на фирмата-изпълнител, на фирмата, която трябва да следи процеса на ремонт, на Катедра „Астрономия" и на обсерваторията", допълни астрономът.

Биляна Коцакова също коментира пред БГНЕС казуса, свързан с ремонта на Астрономическата обсерватория. По думите ѝ от години е установено, че обсерваторията е в тежко състояние, както и че има необходимост от ремонт и възстановяване. „Повече от 2 г., доколкото разбираме, е правен проектът, и има разрешение за строеж, издадено от главния архитект на Столична община, от февруари 2022 г. за извършване на този крайно належащ ремонт. Дълго време е отнело и търсенето на финансиране. Доколкото виждаме сега, всичко е налице. Формално този належащ ремонт стартира през март т.г., но реално е стартирал през май месец. Дъждовете до някаква степен възпрепятстват работата по обекта, но след това юни, юли, август почти нищо не се е случвало", заяви тя и посочи, че разкопаните през май основи на една от сградите и до ден-днешен стоят така.

Коцакова е категорична, че това, което се констатира на място като извършена работа, е тежко притеснително, което води и до писането на доклади от страна на астрономите от Физическия факултет за това как се работи „без никаква ангажираност и контрол", вследствие на което се обръщат към медиите „в отчаяно желание да получат помощ". Именно така тя и колегите ѝ от „Гражданска инициатива за София" разбират за ситуацията и отиват веднага на място. Това, което виждат, ги мотивира веднага да потърсят ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. „С Васил Гюров направихме среща с проф. Герджиков и човек от неговия екип, който отговаря за ремонта, тъй като собственик на сградата е СУ и той е възложител по изпълнението на този ремонт-реставрация, за да бъдат запазени тези изключително ценни за нашето културно наследство и за научната общност сгради", обясни общественичката.

Срещата, на която се очаква да присъстват всички заинтересовани страни – възложителят, изпълнителят, надзорът и т.н., е насрочена за петък в 14 ч., с изричното настояване да се състои на обекта. „Официален представител на университета, който да може да вземе някакво отношение или да ръководи срещата, не присъстваше", съобщи Коцакова, като допълни, че на срещата са присъствали хора от Физическия факултет, проектанти. Присъствали са представител на надзорната фирма, който, по думите ѝ, се оказва, че за първи път идва на обекта и не го познава, както и представител на фирмата-изпълнител.

Общественичката отбеляза, че от началото на март до момента нито веднъж никой не е събирал надзора, изпълнителя и всички отговорни за начина на извършване на ремонта.

„Решението е в правомощията, компетенциите и очакваме да бъде взето от ръководството на СУ за това какви действия да се направят, за да бъдат максимално ефективни за спасяване целия комплекс. Ние се ангажирахме и наши специалисти направиха оглед на вредите, които са нанесени от така извършените работи до момента, с което имаме един независим доклад", каза още тя.

Коцакова подчерта, че отговорът на въпроса каква точно е стойността на ремонта не е ясен. „Не сме видели документите, тъй като фирмата е с рамков договор за изпълнение на ремонтите на университета, който е от 2020 до 2025 г. С възлагателни писма се възлагат отделните ремонти. На практика нито хората от Физическия факултет имат писмото, нито на нас ни беше показано възлагателното писмо, с което да видим какъв обем работа е възложена, как е възложена", обясни тя и добави, че не може да се разбере и какво налага този ремонт да бъде възложен за 2 г. – изключително дълъг срок за работите, които трябва да се извършат.

От своя страна доц. Овчаров определи като крайно разочароваща липсата на представител на ректорското ръководство по време на срещата. „Беше ни обещано за пореден път как в понеделник ще стартират нещата с нова бригада по възможно най-добър начин и т.н. Силно се надявам в понеделник да се случи наистина нещо различно, но докато това не стане, аз не мисля, че някой от Катедра „Астрономия" би повярвал на тези обещания, които са поредните без никакви положителни последици", заключи ръководителят на обсерваторията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase