Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Учени откриха най-старата черна дупка, образувана само 470 милиона години след Големия взрив, съобщава АП.

Откритието, публикувано в понеделник в „Нейчър Астрономи“, потвърждава досегашните теории, според които свръхмасивни черни дупки са съществували в зората на Вселената. Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА и рентгеновата обсерватория „Чандра“ се обединиха, за да направят наблюденията.

Като се има предвид, че Вселената е на 13,7 милиарда години, възрастта на тази черна дупка възлиза на 13,2 милиарда години.

Още по-удивително за учените е, че тази черна дупка е огромна - 10 пъти по-голяма от черната дупка в нашия Млечен път.

Смята се, че тя тежи от 10 до 100 % от масата на всички звезди в галактиката, в която е разположена. Това съотношение не е близко до миниатюрната съразмерност на черните дупки в нашия Млечен път и други близки галактики, твърдят учените.
(БТА, Христо Кьосев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 месеца

ЧЕРНА ДУПКА С ПЛЪТНОСТ ЧЕТВЪРТ АТОМ ВОДОРОД НА МЕТЪР КУБИЧЕН ИМА РАДИУС 65,6 МИЛИАРДА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ И МАСА 4,179 ПО 10 НА 53 КГ ИЛИ ОКОЛО 1050 МИЛИАРДА ГАЛАКТИКИ КАТО МЛЕЧНИЯТ ПЪТ, ТА КОГАТО Я СЪГЛЕДАТ ДА МИ СЕ ОБАДЯТ!!...

11

Анонимен

преди 6 месеца

Един от многото проблеми е че научно няма как да се обясни нулата. На теория уж съществува ама пак не пасва понеже 0/0 може и да дава 1. Защото нулата също е вариат в ентропията, даже може да се повтори много пъти. Тоест тя е нещо, част от системата и не е загуба на информация както се опитват неуспешно да го обясняват. И там някъде се крият пропуските. Без значение дали черните дупки ако въобще съществуват ще се изпарят от теорията на хокинг и ще остане уж нищо или нула.

10

Кокошката или яйцето

преди 6 месеца

Квантовите флуктуации в началото разпределят барионната материя неравномерно и това е предпоставка една малка част от частица и античастица да не се анихилират и да съществува материя и време(което е просто пътя на енергията която се превръща в частици или обратно). Проблемът е че нещо в теориите им винаги липсва и затова измислиха тъмна материя и тъмна енергия. Самото пространство колкото и празно да е, има температура и това води до втория закон на термодинамиката и ентропията.

fallback