Снимка БГНЕС, архив

Потискане на пристрастяващия ефект на кокаина или крека, за да се удължи въздържанието на наркозависимите, които се борят да се откажат от навика - това е целта на Calixcoca (Каликскока), обещаваща терапевтична ваксина, разработена от бразилски учени, предаде АФП.

Миналата седмица проектът спечели награда от 500 000 евро от фармацевтичната компания Eurofarma, която има за цел да финансира новаторски решения с "голямо въздействие" в здравния сектор.

В случая не става въпрос за чудодейна антикокаинова рецепта за цялото население. За разлика от превантивните ваксини, които имат за цел да предотвратят достигането на болестите до организма, терапевтичните ваксини се използват за лечение на вече съществуващи здравословни проблеми.

Ваксината Calixcoca помага на наркозависимите да произвеждат антитела, които предотвратяват действието на дрогата върху мозъка, обяснява психиатърът Фредерико Гарсия, координатор на проекта, ръководен от Федералния университет на Минас Жераис.

По-конкретно ваксината има за цел да блокира усещането за удоволствие, което кокаинът предизвиква, когато действа върху областта от мозъка, известна като "система за възнаграждение".

Прекъсвайки този цикъл, който води до натрапчиво потребление и следователно до пристрастяване, ваксината увеличава шансовете за удължаване на въздържание при тези, които искат да спрат наркотиците, обяснява изследователят.

По време на тестове върху животни учените са наблюдавали значително производство на въпросните антитела срещу пристрастяване и малко странични ефекти.

Ваксината е оказала положителен ефект и върху зародишите на мишки. Това може да допринесе за лечението на бременни жени, страдащи от проблеми със зависимостта от кокаин или негови производни като крека.

Подобни изследователски проекти имаше и в САЩ, но те претърпяха неуспех поради редица причини, сред което недостатъчни резултати по време на клиничните изпитвания върху хора. Такива трябва да започнат скоро в Бразилия.

Ваксината Calixcoca е първият по рода си проект в Латинска Америка. "Ако клиничните тестове покажат, че тя е ефективна, и ако бъде одобрена от здравния регулатор, това ще бъде първата в света антикокаинова и дори антинаркотична ваксина, която ще се използва като лекарство", казва Фредерико Гарсия.

За разлика от други ваксини, които използват биологични компоненти, антигенът - веществото, което предизвиква имунния отговор за производство на антитела, е направен от химически компоненти, разработени в лаборатория. Това има две предимства - производствените разходи са по-малки и не е необходимо да се спазва хладилната верига при транспортирането.

Дори ако клиничните изпитвания се окажат убедителни, ваксината няма да е "панацея", тъй като е предназначена за конкретни пациенти.

Екипът на Фредерико Гарсия се надява да направи обратима една "тъжна статистика".

По данни на Националния институт за злоупотреба с наркотици на САЩ (NIDA) един на всеки четирима редовно употребяващи кокаин става зависим и само една четвърт от пациентите, желаещи да се освободят от тази зависимост, успяват след петгодишно лечение.

Очакванията за ваксината Calixcoca са големи в Бразилия, втората страна в света след САЩ с най-висока употреба на кокаин. Повече от 3000 души вече са се включили доброволно в клинични изпитвания./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase