Снимка: архив, БГНЕС

Космическият апарат на НАСА СТЕРЕО-А засне как опашката на зелената комета Нишимура изчезва, малко след като оцелява от преминаването край Слънцето, съобщи сайтът Спейс.

Опашката на кометата е отнесена от масивна вълна от плазма, освободена от Слънцето. Неочакваният сблъсък е уловен от камерата на сондата СТЕРЕО-А (Solar Terrestrial Relations Observatory). Изхвърлената от Слънцето коронална маса обгръща опашката, преди да я откъсне напълно, обяснява Карл Батамс, астрофизик от Морския изследователски институт на САЩ.

Ефектът е временен и "напълно безопасен" за кометата. Опашката й ще се възстанови с откъсването на прах и газ от нея.

Няколко дни по-рано Нишимура също остава без опашка, когато я застигат други две изригвания на коронална маса. Въпреки че непрекъснато е бомбардирана от Слънцето,  кометата остава на първоначалната си траектория.

Кометата Нишимура, известна още като C/2023 P1, беше забелязана за първи път да се движи бързо към Слънцето на 12 август от японския астроном любител Хидео Нишимура. Стръмната й траектория първоначално подсказваше, че тя може да е междузвезден обект, подобно на Оумуамуа или комета 2I/Борисов, който ще напусне Слънчевата система, след като се завърти около Слънцето. Последващите наблюдения обаче показаха, че кометата произхожда от Облака на Оорт отвъд орбитата на Нептун и има силно елиптична орбита, която я вкарва във вътрешната Слънчева система приблизително на всеки 430 години.

На 12 октомври кометата Нишимура премина най-близо до Земята - на 125 млн. км или около 500 пъти колкото разстоянието между Земята и Луната. В дните преди това тя се виждаше ясно на хоризонта преди изгрев и малко след залез. На някои от направените снимки излъчваше зелено сияние. До Слънцето кометата се доближи максимално на 17 септември - на 33 милиона километра. Такива близки срещи могат да унищожат кометите, но малко след това астрономи установиха, че Нишимура е оцеляла. На 22 септември Слънцето изхвърли огромна вълна от плазма, застигнала кометата.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase