Снимка: Pixabay/rebcenter-moscow

Глобалното затопляне и повишаването на температурите увеличават разпространението на злоупотребата с наркотици, твърди ново проучване. Учени от Ню Йорк са установили забележителна връзка между по-високите температури и увеличаването на броя на хоспитализациите след употреба на наркотици и алкохол в този щат, съобщи „Стъди файндс“.

Това проучване, публикувано в списание Communications Medicine, е сред първите, които изследват връзката между метеорологичните условия и злоупотребата с наркотични вещества. През последните десетилетия в Съединените щати се наблюдава тенденция на нарастване на епизодичното пиене на алкохол и свързаните с него смъртни случаи, особено сред хората на средна възраст и по-възрастните. Смъртните случаи от свръхдоза наркотици също рязко са нараснали, като от началото на 21-ви век са се увеличили повече от пет пъти.

За да разбере връзката между употребата на наркотични вещества - включително алкохол, канабис, кокаин, опиоиди и успокоителни - и повишаването на температурите, екип от Колумбийския университет проучва връзката между хоспитализациите, свързани с употребата на наркотични вещества, и горещините. Те анализирали данни от 671 625 посещения в болница, свързани с употребата на алкохол, и 721 469 посещения в болница, свързани с употребата на наркотици, в щата Ню Йорк в продължение на две десетилетия. Те са съпоставени с подробни записи на дневните температури и относителната влажност.

Чрез сравняване на дните с високи температури с близките по-хладни дни екипът се надява да види влиянието на краткосрочни климатични събития като горещи вълни. Те установяват, че посещенията в болници, свързани с употребата на алкохол, се увеличават с повишаването на температурите. Потенциалните причини за това могат да включват повече дейности на открито, рисково поведение, повишена дехидратация поради изпотяване, повишена консумация по време на приятно време и дори случаи на шофиране в нетрезво състояние.

При нарушенията, свързани с употребата на наркотици, се наблюдава подобна картина. Изследователите смятат, че след достигането на определен температурен праг хората може да са по-склонни да излизат на открито. Те също така предполагат, че при последващи изследвания може да се проучи как предварително съществуващите здравословни състояния могат да изострят употребата на наркотични вещества във връзка с по-високите температури.

"Видяхме, че през периодите на по-високи температури се наблюдава съответно увеличение на посещенията в болниците, свързани с употреба на алкохол и наркотични вещества, което насочва вниманието и към някои по-малко очевидни потенциални последици от изменението на климата", казва първият автор д-р Роби М. Паркс, доцент по науки за здравето на околната среда в Колумбийския университет по обществено здраве, в съобщение на университета.

Междувременно авторите съветват служителите на общественото здравеопазване да инициират кампании за повишаване на осведомеността относно опасностите от употребата на наркотични вещества при високи температури. Констатациите биха могли също така да насочат бъдещите политики, като се съсредоточат върху подпомагането на общности, податливи на злоупотреба с наркотици и алкохол по време на горещините.

"Интервенциите в областта на общественото здраве, които са широко насочени към разстройствата, свързани с алкохола и наркотичните вещества, в по-топло време - например целенасочени съобщения за рисковете от консумацията им в по-топло време - трябва да бъдат приоритет в областта на общественото здраве", казва главният автор Марианти-Ана Киумурцоглу, доктор на науките, доцент по науки за здравето на околната среда в Колумбийския университет по обществено здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase