Снимка: БГНЕС/ЕРА

Херметично затворената капсула Озирис-Рекс на НАСА ще пристигне на Земята тази неделя със своя ценен товар - шепа прах от астероида Бену. За учените този материал е от голямо значение, тъй като изследването му може да доближи човечеството до отговора на въпроса „Откъде идваме?“, твърди BBC.

„Когато върнем 250 грама астероид Бену на Земята, ще гледаме материал, който е съществувал преди нашата планета, може би дори някои зърна, които са съществували преди нашата слънчева система. Опитваме се да сглобим нашите начала. Как се е образувала Земята и защо е станала обитаема? Откъде океаните черпят вода; откъде идва въздухът в нашата атмосфера; и най-важното, какъв е източникът на органичните молекули, които изграждат целия живот на Земята?", казва главният научен директор на мисията професор Данте Лаурета. Преобладаващото мнение е, че много ключови компоненти всъщност са били доставени на нашата планета в началото на нейната история по време на астероиден дъжд. Тоест, тези компоненти могат да доставят обекти като Бену. Търсенето на фрагменти от Бенну започна през 2016 г., когато НАСА изстреля сондата Озирис-Рекс към широкия 500 метра обект. Минаха две години, за да се достигне до това космическо тяло и още две години картографиране, преди екипът на мисията да успее уверено да локализира място на повърхността на космическата скала, за да вземе проба от „почвата“.

Трябва да се отбележи, че един от водещите членове на научния екип на проекта е британският рок музикант от легендарната група Куин Брайън Мей. В допълнение към музикалните си заложби, той има талант на астрофизик и дори получава докторска степен. Световноизвестният китарист е и експерт по стерео изображения. Затова именно той беше един от двамата специалисти, които определиха кратък списък от места на астероида, където трябва да се вземат проби от почвата. „Винаги казвам, че имаме нужда от изкуство, както и от наука. Трябва да усетите терена, за да разберете дали космическият кораб внезапно ще падне или ще се разбие в тази „скала на гибелта“, която беше точно на ръба на избраното място, наречено „Славей“ „Би било катастрофа, ако това се бе случило“, каза сър Браян пред BBC News.

Озирис-Рекс в крайна сметка се приземи успешно на астероида и събра проби от прах от повърхността му. След като капсулата, съдържаща пробите, се приземи безопасно тази неделя, тя ще бъде отведена до космическия център Джонсън в Тексас, където е построена специална чиста стая за анализ на пробите.

Бену вероятно съдържа много вода - до 10% от теглото - свързана с минерали. Учените ще търсят дали съотношението на различните видове водородни атоми в тази вода е подобно на съотношението в океаните на Земята. Ако, както смятат някои експерти, ранната Земя е била толкова гореща, че е загубила по-голямата част от водата си, тогава намирането на съвпадение с Бену ще подкрепи идеята, че по-късните астероидни бомбардировки са били важни за осигуряването на обема на нашите океани.

Бену вероятно също съдържа около 5-10% въглерод. Тук е големият интерес. Както знаете, животът на нашата планета се основава на органичната химия. Освен вода, трябваше ли да бъдат доставяни сложни молекули от Космоса, за да се даде тласък на биологията на младата Земя?/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase