Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Международен екип от учени откри необичайна планета с размерите на Юпитер, която обикаля около звездата с ниска маса TOI-4860, разположена в посока на съзвездието Врана. Откритието се съобщава в статия, публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).

Екзопланетата TOI-4860 b е необичайна с това, че системи от звезди с толкова ниска маса не трябва да съдържат планети като Юпитер. Освен това тя съдържа голям брой тежки елементи.

За първи път обектът беше идентифициран като възможен кандидат за планета благодарение на космическия телескоп TESS, който засича транзитни събития – преминаване на небесни тела на фона на диск от звезди. За да потвърдят природата му, учените са използвали южната обсерватория SPECULOOS, разположена в пустинята Атакама в Чили.

Планетата има радиус 0,76 от този на Юпитер и маса от 0,67 от тази на Юпитер, а масата на звездата достига 0,34 от тази на Слънцето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

До Гошо

преди 8 месеца

Фотонните звездолети никога не могат да достигнат скоростта на светлината. Най-близката звезда до Слънцето е на малко повече от 4 св години растояние. Това означава, че ако звездолетът се движеше със скоростта на светлината, щяха да са нужни 4 години, за да стигне до нея.

12

Ристу

преди 8 месеца

Съзвездието се казва Гарван.

11

Анонимен

преди 8 месеца

Земята е една песъчинка от огромен плаж.Ние сме еднодневки с този живот от 80-100 години.Няма стигане тази планета,дето е видяна,с тези технологии до момента.

fallback