Снимка Bulgaria ON AIR

Откъде се взема водата в Космоса и на Земята? Неотдавна НАСА съобщи, че космическият телескоп "Джеймс Уеб" е открил водни пари около далечна звезда в район, където може да се формират скалисти планети.

"Големият въпрос е свързан с това откъде се взема водата в космическото пространство, в това число и на нашата планета Земя. Не на 100% знаем какъв е произходът на водата, която използваме. Има теоретични модели, свързани с това, че водните молекули и водата се зараждат още при формирането на една планетна система, в това число и от остатъци на отдавна несъществуващи избухнали свръхнови звезди", коментира директорът на Роженската обсерватория доц. Никола Петров в "България сутрин".

Според него тези наблюдения потвърждават теоретичните модели за това, че водата на една планета е едно цяло, свързана още с началните моменти на формирането на една планета. "Космическите остатъци на свръхновите звезди вече са формирали вода, която е в състояние да участват във формирането на една планета", каза още доц. Петров.

Според него това, че виждаме вода или водни пари в околностите на формиращите планетни система, означава, че наистина водата до голяма степен е част от формирането на една планетна система.

"Може да очакваме планета от земен тип там, където има топлина, светлина и евентуално вода. Там бихме могли да очакваме поява на живи организми. Този вечен въпрос "Сами ли сме в системата или не", като че ли много скоро ще получи своя отговор", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Относно водните молекули, доц. Петров коментира, че можем да ги намерим в атмосферата на Слънцето. "Този модел за съществуването на вода е труден и сложен за обяснение, нямаме практически наблюдателен материал, с който може да потвърдим физическа територия", коментира директорът на Роженската обсерватория.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase