Снимка: БГНЕС

НАСА възнамерява да направи втори опит за изстрелване на гигантската си лунна ракета от ново поколение в събота, 3 септември, пет дни след като няколко технически проблема осуетиха първоначалния опит за първото извеждане на космическия кораб извън орбитата на Земята, съобщиха представители на агенцията.

Перспективите за успех в събота обаче изглеждат помрачени от метеорологичните прогнози, които предвиждат само 40% вероятност за благоприятни условия през този ден, а американската космическа агенция призна, че някои нерешени технически проблеми все още не са решени.

На брифинг за медиите ден след като първото обратно броене в понеделник приключи с прекратяване на полета, представители на НАСА заявиха, че опитът е бил полезен за отстраняването на някои проблеми и че допълнителните трудности могат да бъдат отработени в хода на втория опит за изстрелване.

Засега, според официални представители на НАСА, плановете предвиждат ракетата с височина 32 етажа Space Launch System (SLS) и нейната капсула за астронавти Orion да останат на стартовата площадка, за да не се налага масивният космически кораб да се връща обратно в сградата за сглобяване за по-обширни тестове и ремонти.

Ако всичко върви според очакванията, ракетата SLS ще излети от Космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, в събота следобед, по време на двучасов стартов прозорец, който се отваря в 14:17 ч., и ще изпрати Orion на шестседмичен тестов полет без екипаж около Луната и обратно.

Дългоочакваното пътешествие ще даде началото на програмата на НАСА "Artemis " за полети от Луната до Марс, наследник на лунния проект "Аполо" от 60-те и 70-те години на миналия век, преди усилията на САЩ за човешки космически полети да се пренасочат към ниска околоземна орбита и Международната космическа станция.

Първоначалният опит на НАСА за изстрелване на "Artemis I" в понеделник приключи, след като данните показаха, че един от двигателите на основната степен на ракетата не е успял да достигне подходящата температура преди изстрелването, необходима за запалване, което наложи спиране на обратното броене и отлагане. Във вторник пред репортери ръководителите на мисията заявиха, че според тях дефектен сензор в двигателната секция на ракетата е виновен за проблема с охлаждането на двигателя.

Като мярка за съботния опит ръководителите на мисията планират да започнат процеса на охлаждане на двигателя около 30 минути по-рано по време на обратното броене за изстрелване, заяви директорът на изстрелването на "Artemis" на НАСА Чарли Блекуел-Томпсън. Но пълното обяснение за дефектния сензор изисква още анализ на данните от страна на инженерите.

"Начинът, по който се държи сензорът, не съответства на физиката на ситуацията", каза Джон Ханикут, ръководител на програмата SLS на НАСА.

Сензорът е бил проверен и калибриран за последен път преди месеци в завода за ракети, каза Ханикут. Замяната на сензора ще изисква ракетата да се върне обратно в сградата за сглобяване - процес, който може да забави мисията с месеци.

Първият полет на SLS-Orion, мисия, наречена „Artemis I“, има за цел да изпита 5,75-милионното превозно средство по време на строг демонстрационен полет, при който ще се разширят границите на конструкцията му, преди НАСА да го сметне за достатъчно надеждно за превоз на астронавти. Наречен на богинята, която е била сестра близначка на Аполон в древногръцката митология, „Артемида“ се стреми да върне астронавтите на повърхността на Луната още през 2025 г., въпреки че много експерти смятат, че срокът вероятно ще се измести с няколко години.

Последните хора, стъпили на Луната, са екипът от двама души на "Аполо 17" през 1972 г., следвайки стъпките на 10 други астронавти по време на пет предишни мисии, започнали с "Аполо 11" през 1969 г.

„Artemis“ също така привлича търговска и международна помощ за евентуално създаване на дългосрочна лунна база като стъпка към още по-амбициозни човешки пътувания до Марс - цел, която според служители на НАСА вероятно ще отнеме поне до края на 2030 г., за да бъде постигната.

Но НАСА трябва да предприеме много стъпки по този път, като се започне с извеждането на кораба SLS-Orion в космоса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase