Снимка: БГНЕС
fallback

Най-новият и най-голям космически телескоп в света показва Юпитер, както никога досега - с полярни сияния и всичко останало.

В понеделник учените публикуваха снимките на най-голямата планета в Слънчевата система.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" направи снимките през юли, заснемайки безпрецедентни гледки на северното и южното сияние на Юпитер, както и на завихрящата се полярна мъгла.

Голямото червено петно на Юпитер - буря, достатъчно голяма, за да погълне Земята, се откроява ярко наред с безброй по-малки бури. Особено драматична е една широкоъгълна снимка, на която се виждат слабите пръстени около планетата, както и две малки луни на блестящ фон от галактики.



"Никога не сме виждали такъв Юпитер. Всичко това е доста невероятно", каза в изявление планетарният астроном Имке де Патер от Калифорнийския университет в Бъркли. Тя помогна за провеждането на наблюдението. "Честно казано, не очаквахме, че ще бъде толкова добро".

Според американско-френския изследователски екип инфрачервените изображения са били изкуствено оцветени в синьо, бяло, зелено, жълто и оранжево, за да се откроят особеностите.

Струващият 10 млрд. долара наследник на космическия телескоп "Хъбъл" на НАСА и Европейската космическа агенция излетя в края на миналата година и от лятото наблюдава космоса в инфрачервения диапазон. Учените се надяват да наблюдават зората на Вселената с помощта на Уеб, като надникнат назад до времето, когато преди 13,7 млрд. години са се формирали първите звезди и галактики.

Телескопът е разположен на 1,6 млн. км от Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Йотов

преди 1 година

Бройката коментари от *** с плоски глави е всъщност достоверно преброяване на антиваксърите, путинистите и русофилите, които също така са и зомбирани с кемтрейлс и всякакви подобни идиотщини. Към всички останали нормални: не се притеснявайте, великият западен ултранеолиберализъм безспорно ще победи гнусните "традиционни ценности" и ще ликвидира руската *** и балканщината. Единствено англо-саксонската пазарна демокрация ще управлява света на отвореното общество. Long live George Soros!

21

Анонимен

преди 1 година

И БЕЗ "ДЖЕЙМС ХЪБЪЛ" ВСЯКА ВЕЧЕР ГО ВИЖДАМ ЧЕРВЕНОТО ПЕТНО, КОГАТО ЮПИТЕР ИЗГРЕЕ НА ВИСОЧИНА 15 ГРАДУСА НА ИЗТОК КЪМ 23 ЧАСА SUMMER TIME, А СУТРИН СЕ ГУБИ КЪМ 6:30 ЧАСА ЮГ-ЮГОЗАПАД В ЛЪЧИТЕ НА ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ.

20

До 11

преди 1 година

Плоска ти е главата на тебе.

fallback