Снимка: Pixabay
fallback

Липсата на дъжд и многото горещи дни предизвикаха суша в много европейски страни, а в плитките реки се показаха предупредителни знаци, оставени от нашите предци, съобщи Би Би Си.

Това са така наречените "камъни на глада", които се виждат само по време на голяма суша и носят послания за минали природни бедствия, причинени от недостиг на вода и свързаните с тях злини.

Някои от тях са оставени само преди няколко десетилетия, а други са на няколкостотин години, според туит, публикуван от @Batallitass, който вече има огромен брой посещения.

Най-старият надпис върху "камък на глада", открит на река Елба, датира от 1616 г. и гласи: "Ако ме видиш, ридай". Това вероятно е един от най-известните такива камъни, тъй като на него са изсечени няколко дати на тежки суши.
Екип от чешки археолози в проучване от 2013 г. установява, че на "камъните на глада" са споменати годините 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 и 1893. "Животът ще разцъфне, когато този камък изчезне", може да се прочете на един от тях.

"Който вече ме е видял, е ридал. Онези, които ме видят сега, ще ридаят", предвещава друг надпис. А ето и още едно послание от миналото: "Ако видиш този камък отново, ще заплачеш. Толкова ниско е било нивото на водата през 1417 г."

В миналото, когато нивото на водата в реките е падало толкова ниско, това е означавало трудности и загуби за много хора. Сушата не само е съсипвала реколтата, но е прекъсвала и водните пътища, така че не е можело да се превозва храна и другите основни доставки. И е настъпвал глад.

По онова време жителите на Централна Европа, включваща днешни държави като Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша и Швейцария, са зависели от културите, събрани от плодородните почви на речните долини.

Според журналиста Олаф Кенс в немския език дори има специална дума за камъни с такива надписи - "hungersteine", което буквално означава "камък на глада", посочва Би Би Си. Терминът се появява, след като е открит един такъв камък, на който 1947 г. е описана като "годината на глада".

Що се отнася до сушите, през последните години те са най-ясният признак за изменението на климата в Централна Европа. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

ЛУЦИФЕР

преди 1 година

ТАКА ЩЕ Е КАТО НЕ ПОДПИСВАТЕ ДОГОВОР С МЕН !!!

35

Анонимен

преди 1 година

Ходете на полето и вижте колко лесно се изкарва прехрана, то само с цъкане по виртуални бутончета няма как да има цвят. Всеки който не се страхува да работи, ще има какво да яде, тези които чакат на комисьонна от комисьонната, еми сори, трудно ще е

34

Анонимен

преди 1 година

Боката суджука си бил издълбал такъв надпис на дъното на шкафчинциту,после го заринал с купища евраци и тонове кюлчаци. Засега не ридае,ама знае ли човек.

fallback