Снимка: Pixabay
fallback

Израелски учени създадоха имплант за гръбначен мозък от човешка мастна тъкан, който е върнал загубената способност за движение на лабораторни мишки - откритие, което ще възстанови способността за ходене на парализирани пациенти с гръбначни травми, съобщава пресслужбата на университета в Тел Авив.

"За първи път в историята изследователи от Центъра за регенеративни биотехнологии "Сагол" към Университета в Тел Авив създадоха триизмерна човешка тъкан на гръбначния мозък и я имплантираха на лабораторни мишки с продължителна хронична парализа. Резултатите са много окуражаващи: около 80% успех при възстановяването на способността за ходене", се казва в изявление на изследователския център.

Според ръководителя на изследването проф. Тал Двир учените са взели малко количество мастна тъкан от корема на пациентите чрез биопсия, за да изработят имплантите.

"След като отделихме клетките от извънклетъчната матрица, ги препрограмирахме с помощта на генно инженерство, като ги върнахме в състояние, наподобяващо ембрионалните стволови клетки, а именно клетки, способни да се превърнат във всеки вид клетка в тялото. От извънклетъчната матрица създадохме персонализиран хидрогел, който не предизвиква имунен отговор или отхвърляне след имплантиране. След това вградихме стволовите клетки в хидрогела и в процес, който имитира ембрионалното развитие на гръбначния мозък, превърнахме клетките в триизмерни импланти на невронни мрежи, съдържащи моторни неврони", обяснява проф. Двир

Учените имплантирали гръбначномозъчните импланти на лабораторни мишки, които са били разделени на две групи: такива, които са били парализирани наскоро, и такива, които са загубили способността си да ходят за повече от година в човешко измерение. След имплантирането способността за ходене се възстановила при 100% от лабораторните мишки, които са били парализирани наскоро, и при 80% от тези, които са били обездвижени преди много време. Процесът на рехабилитация при експерименталните животни е бил бърз.

Според учените този резултат дава надежда на милиони парализирани пациенти по света.

"В света има милиони хора, които са парализирани поради увреждане на гръбначния мозък, но все още няма ефективно лечение за тях. Това са хора, които са пострадали в много ранна възраст и са обречени да седят в инвалидна количка до края на живота си, поемайки всички социални ограничения и значителни финансови разходи, свързани с парализата. Целта ни е да създадем персонализирани гръбначномозъчни импланти за всеки парализиран човек, които да позволят регенериране на увредената тъкан без риск от отхвърляне", обобщава резултатите от проучването ръководителят му професор Двир.

Учените се надяват през следващите няколко години да преминат към клинични изпитвания върху хора. Резултатите са публикувани в научното списание "Advanced Science".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Обективно

преди 1 година

ВЪЗМОЖНО И РЕАЛИСТИЧНО. ЕРНС МУЛДАШЕВ ПРАВИ АЛОПЛАНТИ ЗА ОЧИ, С КОИТО СЛЕПИ ХОРА ПРОГЛЕЖДАТ. ФАКТ ОТ ГОДИНИ.

21

Германец

преди 2 години

Фашистите в бело посегнаха и на мишките!!!111 НАРОДЕ?!?!?!?!

20

Анонимен

преди 2 години

Ще получат. Догодина.

fallback