Максимумът на метеорния поток "Персеиди" наближава. Това ще се случи тази вечер около полунощ - между 22:00 и 01:00 ч. Вероятността от поява на метеори е висока, за която и да е част от небето. 
 
"Персеиди" е един от трите силни метеорни потока, другите са квадрантити или падащи звезди. Това са много малко прашинки, с размер от милиметри, които летят с огромна скорост и са остатък от опашка на комета. Много е популярен и достъпен за наблюдение при подходящи условия", това каза за Bulgaria ON AIR астрономът доц. д-р Евгени Овчаров.
 
Доцентът обясни каква е разликата между метеор и метеорит.
 
"Метеоритен дъжд не е правилно. Метеорит е тяло, скалисто, което няма да се разпадне в атмосферата", посочи той. 
 
Кулминацията на "Персеиди" ще бъде тази вечер, във втората половина на нощта.
 
"Персеиди" не се случва за кратко време. От края на юли започва, но тази нощ е неговият пик. Мястото за наблюдение трябва да е тъмно, да няма запрашаване, най-добре е да се наблюдава някъде високо в планината. Ако загледате небето, дори от големия град, имате шанс да видите по-големи, най-ярките тела. Втората половината на нощта е много подходяща за наблюдение", обясни астрономът.
 
Доц. Овчаров даде обяснение и за поверията около падащите звезди. 
 
"От научна гледна точка няма такова нещо, но съветваме хората да пробват, да си пожелаят нещо и да проверят дали ще се сбъдне", каза с усмивка той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase