Първият български военен научно-изследователски кораб, който ще премине през Гибралтарския пролив и ще стигне до Антарктида, търси своето име. Корабът е закупен за 1,2 млн. лева. Той ще изпълнява и образователни функции във Военноморското училище във Варна. Ще участва и в спасителни операции.

Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев подчерта, че полярните региони са бъдещето на планетата.

"Ще премине през Атлантика, ще стигне до Антарктида през нашите зимни месеци. През лятото ще изпълнява български задачи тук. Това е нашето дете, ще даде много на българската наука. Името трябва да отговаря на доста условия. Хубаво е да е лесно за спелуване, тъй като ще плава в международни води. Името трябва да е свързано с българската история, география, може да е на революционер. Досега корабът е плавал под руски флаг, правен е в Норвегия за работа в Северно море", обясни той в "България сутрин".

"С промените на климата ледената покрива се топи, което е алармиращ сигнал за всички нас, които живеем на останалите континенти. От друга страна се улеснява корабоплаването. Северният морски път почти ще се освободи за кораби", каза още проф. Пимпирев.

И добави, че Антарктида е 1/10 част от нашата планета. Континентът е богат на природни ресурси и научни загадки, които трябва да се разбулват.

"Управлява се от договор, в който има постоянни членки. Тези страни с консенсус взимат всички решения, свързани с този континент. България стана постоянен член на този договор и това правителство още през 1998 г. Управляваме заедно с 28 държави - най-великите сили в света", посочи проф. Пимпирев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно още, че България в момента няма кораб, който да плава в Световния океан.

"Този кораб ще прави научни изследвания. За пръв път български кораб ще стигне до Ледения континент. България ще стане член на асоциацията, която обединява научно-изследователските кораби на Европа, които имат обща цел. С този кораб България ще се включи в щурма на човечеството да изучи Световния океан", изтъкна проф. Пимпирев.

До момента са предложени хиляди имена на официално обявения конкурс за име на кораба. 30 юни е крайният срок за подаване на предложения за имена.

А в края на януари 2022 г. новият ни кораб трябва да потегли в Световния океан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase