Снимка: БГНЕС

Нежеланите реакции след ваксинацията не могат да се сравнят с последствията от преболедуване на дадена болест, а аргументите на противниците на ваксинациите за усложнения след ваксинацията и връзката на ваксинациите с аутизъм са само митове. Това каза за РИА Новости директорът на болница Андрей Явися в рамките на Европейската имунизационна седмица, стартирала в понеделник.

"Нежеланите реакции след ваксинацията са изключително редки и изчезват в рамките на няколко дни. Това може да бъде слабост, треска, болка на мястото на инжектиране. Но определено тези дискомфортни усещания не могат да се сравнят със заболяването и неговите последици", каза той, цитиран от БГНЕС.

Възможно е да се намали рискът от усложнения по време на ваксинацията, като се спазва здравословен начин на живот в продължение на пет до седем дни преди и след ваксинацията и се избягват тежки физически натоварвания, стрес, преохлаждане и прегряване в продължение на два до три дни след ваксинацията.

В същото време лекарят отбеляза, че няма връзка между ваксинациите и аутизма и това е научно доказано.

"Ранните симптоми на аутизъм може да съвпадат с ваксината по възраст, но във всеки случай биха се появили преди тригодишна възраст", обясни той.

"Трябва ли възрастните да бъдат ваксинирани? Разбира се, да. Много ваксини изискват реваксинация - например грипните ваксинации трябва да се правят ежегодно, а ваксините срещу тетанус на всеки десет години. Ваксинациите са необходими и при пътувания до екзотични страни и опасни райони от епидемиологична гледна точка", добави лекарят.

Ако картата за ваксинация бъде изгубена или човек се съмнява от какво точно е боледувал в детството, според Явися трябва да се направи специален кръвен тест, който ще разкрие кои инфекциозни агенти са познати на имунната система и срещу кого е разработила защита, а след това лекар ще може да разработи индивидуален план за ваксинация, като вземе предвид характеристиките на организма на пациента.

Европейската седмица на имунизацията, ежегодно събитие, насочено към повишаване на осведомеността за значението на имунизацията за здравето и благосъстоянието, се провежда тази година от 26 април до 2 май.

Коментари Напиши коментар

52

Solar Power

преди 1 месец

До минувач: Личи си ,че не си в час с нещата. По същата логика дай да преболедуваме едра шарка макар,че е над 90% смъртност и ако се пребориш си шест плюс... вместо да се ваксинираш и да нямаш грижи. Аз лично се ваксинирах с пфайзер 2 пъти нито имах температура нищо....сина ми изкара заразата с температура 40 градуса , тежко повръщане, главобол и т.н. няколко дни... после си сравнихме тестовете за антитела и двамата сме защитени. Е аз обаче не усетих нищо.

51

Анонимен

преди 1 месец

До АнонименНа англисйки "тийн" е всичко от 13-19 години (защото тези числа завършват на -teen).Повечето са малолетни по класификацията на всички цивилизовани страни, но 18-19 годишните са ок.А точно тези, дето се рекламират надали са под 25-30, ама гледат да захлебят и те по някой долар/евро.Друг е проблемът, че администраторите не трият тези съобщения - абсолютно еднотипни са и са поне по 50 на ден.

50

Анонимен

преди 1 месец

Аналният секс е най-добре.Пак ще ви е гадно, ама ще знаете от какво. И няма да умрете.